Svijet
0

Vulkanski pepeo opet prizemljio španske i portugalske avione

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pepeo iz islandskog vulkana Eyjafjallajoekulla uzrokovao je u subotu prekid u aviosaobraćaju u Španiji, Portugalu i iznad Atlantika, a oblak se krajem dana očekivao nad južnom polovicom Francuske, gdje u Cannesu uskoro počinje filmski festival.

Zbog oblaka pepela "u prekidu su i redovni letovi između Amerike, Europe i Azije", pa se saobraćaj mora preusmjeriti "iznad središta Pirenejskog poluotoka", ističe uprava španskih aerodroma Aena.

Oblak pepela koji trenutno prekriva veliko područje od sredine Atlantika do Pirenejskog poluotoka mogao bi se "podijeliti idućih sati", jedan dio će se kretati prema istoku Pirenejskog poluotoka, a drugi prema zapadu", objavila je portugalska agencija za zračni promet (NAV).

U Španiji su u 14 sati po mjesnom i srednjoevropskom vremenu otkazana 673 od 4.974 letova planiranih za subotu, kaže Aena.

U Portugalu je u subotu otkazano 136 letova u dolasku ili odlasku na aerodromima u Lisabonu, Portu, Faru i na otočju Azorima i Maderi, objavila je ANA koja upravlja portugalskim aerodromima.

Francuska meteorološka služba nije mogla reći hoće li oblak omesti aviosaobraćaj na Azurnoj obali, gdje u srijedu u Cannesu počinje filmski festival, koji će posjetiti slavne osobe iz cijeloga svijeta.

Eyjafjallajoekull je u četvrtak počeo izbacivati veće količine pepela nakon nekoliko mirnih dana, a šezdesetak ljudi u subotu je iz opreza napustilo područje vulkana, prenijela je Hina.

Erupcija vulkana sredinom aprila zaustavila je aviosaobraćaj u Evropi na gotovo sedmicu dana. Više od 100.000 letova bilo je tada otkazano, a više od osam miliona putnika blokirano.