Jugoistok zemlje
27

Vulkanska erupcija na Islandu je gotova, no opasnost još nije prošla

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Završila je vulkanska erupcija na jugozapadu Islanda koja je započela prošle sedmice. Međutim, područje je i dalje opasno, objavio je u petak Islandski meteorološki ured (IMO).

"Seizmička aktivnost u području pukotine magme nastavlja se smanjivati. Ovi izvještaji pokazuju da magma više ne teče u pukotinu i da je erupcija završila", stoji u saopćenju IMO-a. Promatranja su potvrdila da su se pomicanja i deformacije tla znatno usporila u odnosu na prethodne dane.

Međutim, IMO upozorava da iako se opasnost smanjila u zonama u blizini erupcije, područja oko ribarskog grada Grindavík i dalje su opasna.

"Još uvijek postoji veliki rizik od pada tla u pukotine u gradu", dodaje IMO.

Ribarsko mjesto Grindavík nalazi se na jugozapadu Islanda na poluotoku Reykjanes, otprilike 40 kilometara od glavnog grada Islanda Reyjkavíka. Lokalne vlasti požurile su ga evakuirati u nedjelju samo nekoliko sati prije nego što se otvorila vulkanska pukotina u polju u blizini grada. Druga pukotina otvorila se tačno na rubu grada i lava iz nje spalila je tri kuće.

Stanovnici Grindavíka također su morali napustiti grad prošle godine 11. novembra nakon niza potresa za koje se smatralo da su najavljivali erupciju. Dogodilo se 18. decembra i nedugo nakon toga prestalo. Vlasti su stoga dopustile stanovnicima da se vrate 23. decembra, iako su neki stručnjaci rekli da je situacija i dalje preopasna. Samo je nekoliko stanovnika iskoristilo mogućnost povratka.

Vulkanske erupcije su česte na Islandu, iako poluotok Reykjanes nije imao erupciju osam stoljeća - do 2021. Tri dosadašnje erupcije dogodile su se u udaljenim, nenaseljenim područjima. Vulkanolozi kažu da bi ovo mogao biti početak nove ere vulkanske aktivnosti u regiji. Island ima 33 aktivna vulkanska sistema, najviše u Evropi.