Smanjena aktivnost
0

Vulkan Eyjafjallajokull se smiruje?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vulkan na Islandu Ejafjol, zbog čije je erupcije i pepela duže od mjesec dana ometen redovan protok vazdušnog saobraćaja, prema rezultatima najnovijih mjerenja, pokazuje smanjenu aktivnost.

Stručnjaci navode da je temperatura u krateru vulkana opala na 100 stepeni Celzijusa, što znači da sada izbacuje paru, a ne magmu.

Međutim, zvaničniii su upozorili da je prerano govoriti o tome da je erupcija u potpunosti okončana.

Tokom proteklog mjeseca zbog oblaka vulkanskog pepela više hiljada avionskih letova je odgođeno i izazvano je najveće zatvaranje vazdušnog prostora u Evropi od Drugog svjetskog rata.  

Geofizičar iz islandske Meteorološke službe Steinun Jakobsdotir rekla je za britanski BBC da je vulkan sada "u nekoj vrsti mirovanja".

"Iz ranijeg ponašanja vulkana vidimo da se smirivao, ali da se i ponovo aktivirao. Još ima zemljotresa ispod vulkana i potres još nije na istom nivou na kojem je bio prije erupcije", rekla je ona.

Magnus Gudmundson sa univerziteta na Islandu sinoć je preletio helikopterom iznad vulkana i rekao  da su toplotne kamere pokazale da je temperatura unutar kratera pala ispod 100 stepeni Celzijusa.
Međutim, on je istakao da ne postoji nikakva garancija i da je prethodna erupcija vulkana trajala 13 mjeseci od 1821. godine do 1823. godine.

Gudmundson je dodao da se aktivnost zaustavljala i ponovo počinjala sa različitim intervalima, tako da je veoma teško dati određeni rok.

Prema njegovim riječima, nemoguće je reći i da li će možda doći do erupcije susjednog vulkana Katla, koji je mnogo veći.