{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vukčević: Razrađujemo detalje za akcije na terenu

F
7.8.2006. u 11:30
0
0
Vukčević: Razrađujemo detalje za akcije na terenu
0
Vukčević: Razrađujemo detalje za akcije na terenu
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je lično, s ekipom zamJenika, radio Operativni plan za hapšenje Ratka Mladića i da ima dnevni uvid u njegovu realizaciju, pri čemu ne vidi nikakav razlog da bilo ko štiti pojedince koji su Srbiji nanIJeli nesagledivu moralnu štetu, povređujući humanitarno pravo.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Tek smo startali s njegovim provođenjem i u toku su sastanci rukovodilaca timova VBA, BIA i MUP na kojima se razrađuju detalji akcije koja se provodi na terenu, jer Mladić se ne može tražiti u kancelariji", rekao je Vukčević "Blicu.

On je ukazao da su Vojno-bezbjednosna agencija (VBA), kao i Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), podređene koordinatorima koji rukovode Akcionim planom, pri čemu je Vukčević šef operativnog dijela, dok je Rasim Ljajić zadužen za političko-diplomatski dio i odnose s javnošću.

"Kao koordinator tima za hapšenje Ratka Mladića imam ekskluzivnu komunikaciju s Haškim tužilaštvom, ali ne bih prihvatio učešće u ovom timu da nisam dobio podršku Vlade, odnosno lično premijera Vojislava Koštunice", naglasio je Vukčević, ocjenjujući da dosad među nadležnim službama nije bilo usklađenog djelovanja.

"Sada je saradnja i koordinacija među službama mnogo bolja. Ranije je bilo trvenja među njima, svaka je radila za sebe, bilo je i sudaranja na terenu u potrazi za Mladićem. Sada je sve to regulirano", precizirao je on.

Pitanje patriotizma, prema Vukčevićevim riječima, sada dolazi do izražaja. "Neka se Mladić sada preda i ispuni patriotsku obavezu prema svojoj zemlji. Ili je spreman da štiti samo političku ideologiju iz devedesetih godina koja je zemlju uvela u izolaciju, ratove..?", rekao je tužilac za ratne zločine.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se Mladiću sudi u Beogradu, Vukčević je istakao da bi srbijansko pravosuđe to bilo u stanju, ali da postoji samo teoretska mogućnost da Tribunal prebaci "Slučaj Srebrenica" u nadležnost Beograda.

"To nije realno. Mladić je haški optuženik broj jedan. Mi imamo zakonsku i međunarodnu obavezu da ga izručimo i to moramo ispuniti", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: