Svijet
0

Vujanović: Đukanovića za predsjednika Crne Gore

FENA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poželio je danas da kanidat za novog predsjednika na sljedećim izborima, umjesto njega, bude njegov partijski šef Milo Đukanović.

Vujanović smatra da bi bilo logično da, ukoliko Đukanović ne bude kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), on (Vujanović) bude kandidovan za drugi predsjednički mandat.

"Logično je da predsjednički kandidat, u ime DPS-a i, nadam se, vladajuće koalicije, bude Đukanović. Mislim da je logično da on sagleda svoje raspoloženje i vidi da li se promijenio njegov stav da se ponovo angažuje na državnim funkcijama", kazao je Vujanović podgoričkoj televiziji MBC.

Vujanović je rekao da bi ga Đukanovićeva kandidatura veoma obradovala i da bi je "iz sve snage i s punom emocijom podržao".

"Za mene bi to bila sjajna šansa da se povučem s državnih funkcija i da se vratim advokaturi. Moje mjesto bi preuzeo predsjednik partije (DPS), koji je bio predsjednik države i premijer i čija je vrijednost i uloga maksimalna, što izuzetno poštujem", kazao je Vujanović.

Vujanović je naglasio da, ukoliko Đukanović odbije, od svoje partije očekuje da jasno ocijeni njegov rad kao predsjednika i izjasni se o novoj kandidaturi.

Predsjedničke ambicije nedavno je nagovijestio i predsjednik koalicione Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, koji je u vrijeme posjeta Moskvi i Washingtonu, u svojstvu predsjednika crnogorskog parlamenta, od tamošnjih zvaničnika tražio podršku za sopstvenu kandidaturu za novog šefa crnogorske države.

Prema tvrdnjama crnogorskih medija, slične ambicije ima još nekoliko visokih funkcionera DPS-a, među kojima je i potpredsjednik Svetozar Marović, ali svi svoju eventualnu kandidaturu "kovertiraju", u zavisnosti od Đukanovićevog stava prema tom pitanju, prenio je Tanjug.