Svijet
0

Vučić: Nametanje advokata Šešelju skandalozna odluka

FENA
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je odluka Haškog tribunala da lideru radikala Vojislavu Šešelju nametne branioca "najskandaloznija u pravnoj historiji".

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da je ovakva odluka Tribunala u Haagu "vrhunac bezobzirne nepravde i pokazivanja nemoći pred istinom".

"Predsjednik SRS-a nikada neće prihvatiti ono što mu je nametnulo Pretresno vijeće Haškog tribunala", rekao je Vučić i dodao da se ovakvom odlukom Šešelju uskraćuje elementarno pravo na odbranu.

On je naglasio da suđenja u pravom smislu neće biti ako Šešelju ne bude dozvoljeno da se brani sam.

Vučić je ocijenio da je Haški tribunal ovakvom odlukom prekršio sve, pa i svoje pravne propise, i dodao da se Šešelj "neće tako lako predati".

On je kazao da će SRS i u zemlji, ali i u inozemstvu "reagirati na sve načine" da žaštiti pravo Šešelja da se brani sam, javio je Tanjug.

Vučić je, govoreći o posjeti Jean-Mariea Le Pena Srbiji, naveo da su se s njim sreli predsjednik Izvršnog odbora SRS-a Dragan Todorović i supruga Vojislava Šešelja Jadranka Šešelj i da su razgovori koji su vođeni bili prijateljski.

On je rekao da je s Le Penom razgovarano i o ratnoj odšteti koju bi Srbija trebalo da dobije zbog NATO bombardiranja 1999. godine.

Vučić je kritikovao pozive pojedinih stranaka zbog najavljivanih protesta prilikom posjete Le Pena.