{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VS UN-a danas o misiji u Čadu i Sradnjoafričkoj Republici

F
7.1.2008. u 13:06
0
0
VS UN-a danas o misiji u Čadu i Sradnjoafričkoj Republici
0
VS UN-a danas o misiji u Čadu i Sradnjoafričkoj Republici
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će održati konsultacije o misiji UN-a u Čadu i Srednjoafričkoj Republici (MINURCAT), ustanovljenoj u septembru 2007. zbog prelijevanja izbjegličke krize iz susjednog Sudana.
Vijeće sigurnosti UN-a je rezolucijom 1778, od 25. septembra 2007., odobrilo uspostavu misije MINURCAT kako bi pomoglo da se stvore sigurni uvjeti za dobrovoljni i održivi povratak izbjeglica i prognanika, pridonijelo njihovoj zaštiti i olakšalo dostavu humanitarne pomoći u istočni Čad i sjeveroistočna područja Srednjoafričke Republike, zemalja koje graniče sa sudanskom pokrajinom
Darfur zahvaćenom građanskim ratom.

Sastav misije čini 300 policajaca, većinom iz afričkih država i 50 vojnih oficira za vezu iz vojnih snaga EU-a, Francuske, Švedske i Senegala, uz odgovarajuće civilno osoblje za podršku misiji.

Odobreni budžet za mandat od godinu dana iznosi 182 miliona dolara, a dio sredstava osiguran je donacijama Japana, Norveške, Belgije te Evropske komisije.

Misija MINURCAT-a je 4. januara pokrenula četveromjesečni program obuke čadske policije u pružanju zaštite izbjeglicama, u kojem sudjeluje 20 međunarodnih i 16 domaćih instruktora, a njime će biti obuhvaćeno 850 policajaca.

Prema procjenama UN-a, više od 400.000 izbjeglica i prognanika napustilo je svoje domove zbog borbi i nesigurnosti u pograničnim područjima Čada, Srednjoafričke Republike i Sudana, a izbjegličkom krizom pogođeno je i oko 700.000 ljudi u zajednicama koje su izbjeglima pružile privremeni smještaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: