Održavanje kontakta
31

Vruća linija SAD-a i Rusije: Vojni zvaničnici obavili važne razgovore nakon incidenta na Crnom moru

V. K.
Milley i Gerasimov tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Milley i Gerasimov tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Nakon što je prije nekoliko dana zabilježen incident iznad Crnog mora, a u kojem su učestvovali američki dron i ruski borbeni avion, vojni zvaničnici SAD-a i Rusije obavili su razgovore na najvišem nivou.

Prvi zvaničnici koji su obavili razgovor bili su američki i ruski ministar odbrane. Kako je saopćeno iz Kremlja, Amerikanci su inicirali razgovor, a ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin izjavio je kako će američki avioni nastavit će letjeti gdje god međunarodno pravo dozvoljava.

"Austin je razgovarao sa Šojguom o nedavnom neprofesionalnom, opasnom i nepromišljenom ponašanju ruskih zračnih snaga u međunarodnog zračnom prostoru iznad Crnog mora. On je naglasio da će SAD nastaviti letjeti i djelovati gdje god to međunarodno pravo dozvoljava", saopćeno je iz Pentagona.

Šef američke odbrane također je na konferenciji za medije izjavio da je dužnost Rusije da upravlja svojim vojnim avionima na siguran i profesionalan način. Pored svih problema, Austin je također poručio kako je održavanje komunikacije s Rusijom ključno, kako zbog ovog incidenta, tako i zbog rata u Ukrajini.

"Svaki potencijal za eskalaciju shvatamo vrlo ozbiljno i zato vjerujem da je važno da linije komunikacije budu otvorene. Mislim da je zaista ključno da smo još uvijek u mogućnosti da podignemo slušalicu i da razgovaramo. Mislim da će to pomoći sprečavanju pogrešnih procjena u budućnosti", poručio je prvi čovjek Pentagona.

Nakon razgovora ministara odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, razgovor su obavili i načelnici generalštabova Mark Milley i Valerij Gerasimov.

"Milley je u razgovoru sa Gerasimovom saopćio nekoliko pitanja koja zabrinjavaju Ameriku u oblasti sigurnosti. Ostali detalji razgovora nisu saopćeni", pišu američki mediji.

S druge strane, ruski vojni zvaničnici nisu se oglašavali nakon sastanka te su samo potvrdili kako je razgovor održan. Iako su odnosi SAD-a i Rusije narušeni zbog invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, od februara 2022. godine zabilježen je niz razgovora između vojnih zvaničnika čime se nastoji spriječiti dalja eskalacija sukoba.