Ban Ki-moon
0

'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak svjetske čelnike da "pronađu kompromis" u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, dok avet neuspjeha lebdi nad konferencijom o klimi u Kopenhagenu.
  • Vrijeme nam ističe. Nije momenat za gestikuliranje ili dijeljenje kritika, svaka zemlja mora dati svoj doprinos u postizanju sporazuma u Kopenhagenu, rekao je on na konferenciji za štampu u New Yorku, javio je AFP.

On je pozvao svjetske čelnike da preuzmu odgovornost i učine ono što treba, te pozvao "pregovarače da udvostruče svoje napore da se pronađe kompromis".

  • Ako dozvolimo čelnicima da nađu rješenje u zadnji čas, rizikujemo da dobijemo pouzdan sporazum, ili da uopće ne dođemo do sporazuma, što bi bio neuspjeh s potencionalno katastrofalnim posljedicama, upozorio je šef UN-a, čiji je prioritet u svojim akcijama borba protiv zagrijavanja.

Priznavši da su pregovori "teški i kompleksni" on je izrazio nadu da vjeruje u kompromis.

On je kazao da je posljednjih sedmica uočen "novi politički elan bez presedana", te je govorio o "vidljivim pomacima" na ključnim pitanjima, kao što su tehnološka saradnja i finansiranje, navodeći posebno "značajan sporazum o hitnom finansiranju za ublažavanje klimatskih posljedica i njegovo usvajanje".

  • Potrebno nam je više transparentnosti na finansijskom paketu srednjeročne i dugoročne pomoći. Bitno je da napustimo Kopenhagen s jasnom idejom o načinu kako da se suprodstavimo finansijskim izazovima do 2020., rekao je Ban, koji treba da otputuje u Kopenhagen, gdje će prisustvovati konferenciji o klimatskim promjenama.
  • Odlazeći za Kopenhagen, vjerujem da nam je pravedan sporazum na dohvat ruke, koji bi prihvatile sve zemlje, velike ili male, bogate ili siromašne, dodao je on.