'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut'

F
FENA
14.12.2009. u 20:29
0
1
'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut'
0
'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut' Foto: Reuters
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak svjetske čelnike da "pronađu kompromis" u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, dok avet neuspjeha lebdi nad konferencijom o klimi u Kopenhagenu.
- Vrijeme nam ističe. Nije momenat za gestikuliranje ili dijeljenje kritika, svaka zemlja mora dati svoj doprinos u postizanju sporazuma u Kopenhagenu, rekao je on na konferenciji za štampu u New Yorku, javio je AFP.

On je pozvao svjetske čelnike da preuzmu odgovornost i učine ono što treba, te pozvao "pregovarače da udvostruče svoje napore da se pronađe kompromis".

- Ako dozvolimo čelnicima da nađu rješenje u zadnji čas, rizikujemo da dobijemo pouzdan sporazum, ili da uopće ne dođemo do sporazuma, što bi bio neuspjeh s potencionalno katastrofalnim posljedicama, upozorio je šef UN-a, čiji je prioritet u svojim akcijama borba protiv zagrijavanja.

Priznavši da su pregovori "teški i kompleksni" on je izrazio nadu da vjeruje u kompromis.

On je kazao da je posljednjih sedmica uočen "novi politički elan bez presedana", te je govorio o "vidljivim pomacima" na ključnim pitanjima, kao što su tehnološka saradnja i finansiranje, navodeći posebno "značajan sporazum o hitnom finansiranju za ublažavanje klimatskih posljedica i njegovo usvajanje".

- Potrebno nam je više transparentnosti na finansijskom paketu srednjeročne i dugoročne pomoći. Bitno je da napustimo Kopenhagen s jasnom idejom o načinu kako da se suprodstavimo finansijskim izazovima do 2020., rekao je Ban, koji treba da otputuje u Kopenhagen, gdje će prisustvovati konferenciji o klimatskim promjenama.

- Odlazeći za Kopenhagen, vjerujem da nam je pravedan sporazum na dohvat ruke, koji bi prihvatile sve zemlje, velike ili male, bogate ili siromašne, dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: