{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut'

F
14.12.2009. u 20:29
0
1
'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut'
0
'Vrijeme ističe i sporazum u Kopenhagenu mora biti postignut'
Foto: Reuters
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak svjetske čelnike da "pronađu kompromis" u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, dok avet neuspjeha lebdi nad konferencijom o klimi u Kopenhagenu.
- Vrijeme nam ističe. Nije momenat za gestikuliranje ili dijeljenje kritika, svaka zemlja mora dati svoj doprinos u postizanju sporazuma u Kopenhagenu, rekao je on na konferenciji za štampu u New Yorku, javio je AFP.

On je pozvao svjetske čelnike da preuzmu odgovornost i učine ono što treba, te pozvao "pregovarače da udvostruče svoje napore da se pronađe kompromis".

- Ako dozvolimo čelnicima da nađu rješenje u zadnji čas, rizikujemo da dobijemo pouzdan sporazum, ili da uopće ne dođemo do sporazuma, što bi bio neuspjeh s potencionalno katastrofalnim posljedicama, upozorio je šef UN-a, čiji je prioritet u svojim akcijama borba protiv zagrijavanja.

Priznavši da su pregovori "teški i kompleksni" on je izrazio nadu da vjeruje u kompromis.

On je kazao da je posljednjih sedmica uočen "novi politički elan bez presedana", te je govorio o "vidljivim pomacima" na ključnim pitanjima, kao što su tehnološka saradnja i finansiranje, navodeći posebno "značajan sporazum o hitnom finansiranju za ublažavanje klimatskih posljedica i njegovo usvajanje".

- Potrebno nam je više transparentnosti na finansijskom paketu srednjeročne i dugoročne pomoći. Bitno je da napustimo Kopenhagen s jasnom idejom o načinu kako da se suprodstavimo finansijskim izazovima do 2020., rekao je Ban, koji treba da otputuje u Kopenhagen, gdje će prisustvovati konferenciji o klimatskim promjenama.

- Odlazeći za Kopenhagen, vjerujem da nam je pravedan sporazum na dohvat ruke, koji bi prihvatile sve zemlje, velike ili male, bogate ili siromašne, dodao je on.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: