Iskusni general
0

Vrhovni vojni komandant vojske SAD-a se penzionisao nakon turbulentnog mandata

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
General Mark Milley, 39. načelnik Glavnog štaba američke vojske, najavio je odlazak u penziju nakon haotičnog mandata s krizama u zemlji i inostranstvu.

Pentagon je organizovao opširnu ceremoniju oproštaja u zajedničkoj bazi Myer-Henderson Hall, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Lloyd Austin i predsjednik Joe Biden.

Na mjestu predsjednika Zajedničkog štaba treba ga zamijeniti general zračnih snaga Charles "CQ" Brown, drugi Afroamerikanac na najvišoj vojnoj dužnosti.

Vojni veteran bezbrojnih inozemnih raspoređivanja i visokih komandnih mjesta, Milley služio je u uniformi četiri desetljeća.

No, suočio se s najvećim izazovom kada ga je Donald Trump 2019. godine imenovao na vrhunac karijere kao višeg oficira koji odgovara direktno Bijeloj kući.

Tokom četverogodišnjeg mandata, koji se nastavio pod Bidenom od 2021., Milley je upravljao mučnim izlaskom američkih trupa iz Afganistana, operacijama specijalnih snaga u Siriji i golemim programom pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Međutim, tokom Milleyjevih godina na vrhu vojska je također bila uvučena u centar sve burnijih kulturnih bitaka na domaćem političkom frontu.

Dok je Bidenova administracija vršila pritisak na promjene, uključujući preimenovanje baza nazvanih po vođama Konfederacije u Građanskom ratu, visoki republikanci opetovano su napadali ono za što tvrde da je "probudila" ljevičarsku politiku u redovima.

A to nije bilo ništa u usporedbi s neizvjesnom situacijom u kojoj se Milley našao tokom predsjedničkih izbora 2020. gdoine i nakon njih, u kojima je Trump, u političkoj noćnoj mori bez presedana za Sjedinjene Američke Države, odbio prihvatiti poraz.

Na vrhuncu napetosti, nakon što su Trumpove pristaše upali u američki Kapitol 6. januara 2021. godine, Milley je tajno nazvao svog kineskog kolegu kako bi uvjerio Peking da su Sjedinjene Države ostale stabiln" i da nemaju namjeru napasti Kinu, navodi se u knjizi "Opasnost", Boba Woodwarda.