Uputio niz kritika
1.8k

Vrhovni vođa Irana: Ukrajina je žrtva američke politike koja živi od stvaranja kriza

V. K.
Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei (Foto: EPA-EFE)
Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei (Foto: EPA-EFE)
Vrhovni vođa Irana ajatolah Seyyed Ali Khamenei komentirao je rat u Ukrajini te ga je opisao kao pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da od još jedne države napravi žrtvu svoje politike.

On je tokom svog govora rekao kako je Iran protiv bilo kakvog rata i razaranja, te da se ne slaže s ubijanjem ljudi i uništavanjem infrastrukture.

"Iran podržava okončanje rata u Ukrajini. Želimo da se rat tamo završi, ali rješenje svake krize je moguće samo ako se identifikuje osnovni izvor. Korijen krize u Ukrajini su politike Sjedinjenih Američkih Država koje stvaraju krizu, a Ukrajina je žrtva te politike", poručio je Khamenei.

Također, naglasio je kako su Sjedinjene Američke Države Ukrajinu dovele u ovakvu situaciju.

"SAD su odvukle Ukrajinu tamo gdje je sada. Miješanjem u unutrašnje stvari Ukrajine, stvaranjem obojenih revolucija, rušenjem jedne vlade i postavljanjem druge na vlast. Situacija u Ukrajini ima dvije važne lekcije. Vlade koje se oslanjaju na SAD i Evropu trebale bi znati da je njihova podrška fatamorgana, a ne stvarna. Današnja Ukrajina je jučerašnji Afganistan. Predsjednici obje zemlje su rekli da se oslanjaju na američke i zapadne vlade, ali su ostavljeni sami", rekao je ajatolah.

Druga lekcija iz ukrajinskog rata tiče se, prema njegovom mišljenju, podrške koju vlada ima među građanima.

"Narod je najvažnija podrška jednoj vladi. Da je narod Ukrajine bio uključen u sve procese, ukrajinska vlada ne bi bila u ovoj situaciji. Narod se nije uključio jer ne odobrava vladu", mišljenja je Khamenei.

Na kraju svog govora, ajatolah Irana je ponovno kritikovao politiku SAD-a.

"SAD su manifestacija modernog neznanja, diskriminacije, ugnjetavanja i stvaranja kriza u današnjem svijetu. U osnovi, američki režim stvara krize, živi od kriza i hrani se raznim krizama. Američki režim je mafijaški režim. Političke, ekonomske i sve vrste mafija kontrolišu zemlju i dovode predsjednike na vlast. Oni stvaraju krize u svijetu kako bi maksimalizirali svoj profit", zaključio je ajatolah Khamenei.