Nakon bajram-namaza
137

Vrhovni vođa Irana se obratio svim muslimanima: Izrael je napao naš teritorij, uzvratit ćemo

B. H.
Foto: Khamenei.ir
Foto: Khamenei.ir
Vrhovni vođa Irana ajatolah Seyyed Ali Khamenei predvodio je bajram-namaz u glavnom gradu Teheranu, nakon čega je održao i govor u kojem se obratio svim muslimanima.

Khamenei rekao je da je Izrael pogriješio napadom na iransku diplomatsku misiju u Siriji, ističući da "zli režim" treba i bit će kažnjen za ono što je učinio.

"Konzulati i ambasaded bilo koje zemlje smatraju se tlom te zemlje. Kad napadnu naš konzulat, to znači da su napali naše tlo", rekao je iranski lider, dodavši kako je "zli režim pogriješio i treba ga kazniti i bit će kažnjen".

Također je napao Izrael zbog njegovog rata protiv Gaze, za koji je rekao da je nastavljen, pa čak i pojačan tokom mjeseca posta ramazana.

"U ovogodišnjem ramazanu krvavi događaji u Gazi ogorčili su muslimane širom svijeta. Božje prokletstvo nad okupacijskim cionističkim režimom koji ne samo da nije uspio zaustaviti ubijanje žena, djece i bespomoćnih ljudi tijekom ovog svetog mjeseca, već je i povećao ubistva", poručio je Khamenei.

Vrhovni vođa Irana također je kritikovao zapadne države zbog pomaganja i podupiranja Izraela tokom proteklih godina i njihovog neuspjeha da zaustave njegove zločine u Gazi.

"Zapadne vlade uvijek su pomagale i podržavale cionistički režim, podržavale ga u međunarodnim tijelima i pružale sve vrste pomoći ovom režimu. Trebali su spriječiti zločine režima tijekom ove katastrofe. Ali zapadne vlade nisu ispunile svoju dužnost", dodao je Khamenei.

Ajatolah Khamenei je dodao da su neke zapadne zemlje govorile u prilog narodu Gaze, ali u praksi ne samo da nisu uspjele zaustaviti Izrael nego su mu i pomogle, "posebno arogantne i okrutne vlade SAD-a i Velike Britanije".

Također je primijetio da su zapadne vlade otkrile "zlu prirodu" zapadne civilizacije tokom rata u Gazi, dodajući da je civilizacija utemeljena na zlu i odvojenosti od duhovnosti, od čega se ne može očekivati ​​ništa dobro.