Svijet
0

Vrhovni sud vratio na dužnost svog suspendiranog predsjednika

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Vrhovni sud Pakistana vratio je u petak na dužnost svog predsjednika, suca Iftikhara Mohammeda Chaudhryja, proglasivši nelegalnom njegovu suspenziju koju je 9. marta naredio šef države Perwez Musharraf, saopćio je sud.

Sud je također naredio da se odustane od optužbi za profesionalne greške i zloupotrebe ovlasti koje mu je pripisao general Musharraf kako bi suspendirao suca Chaudhryja.

Šef države je 9. maja suspendirao predsjednika Vrhovnog suda, najveću sudsku nadležnost zemlje, iz razloga da je počinio nekoliko profesionalnih grešaka i zloupotrijebio svoje ovlasti, posebno dajući sebi razne privilegije i učinvši sve da njegov sin dobije dužnost prvorazredne važnosti u policiji.

Ova mjera je izazvala velike demonstracije u cijeloj zemlji, opozicija i pravosudni organi su optužili predsjedika Musharrafa da je udaljio suca, koji je nagovještavao da ustav ne dozvoljava generalu, kako je to ovaj namjeravao uraditi, da bude ponovo izabran pred dosadašnjim parlamentom, prije parlamentarnih izbora predviđenih krajem godine.

Masa advokata i ljudi od zakona, okupljenih pred zgradom suda od same zore, objavu odluke Vrhovnog suda u petak je dočekala uz ovacije radosti.

"Odustaje se od opužbi protiv suca, koje je 9. maja iznio predsjednik", rekao je sudac Khalil-ur-Rehman Ramday, precizirajući da je deset sudaca Suda glasalo da se odustane od optužbi, a tri su bila protiv, nakon rasprave koja je trajala 43 dana.