Zbog rasizma
16

Vrhovni sud u Izraelu zabranio ekstremnom desničaru da se kandidira na izborima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni sud u Izraelu zabranio je Michaelu Ben-Ariju, članu ekstremno desničarske stranke Jevrejska snaga, da se kandidira na narednim predsjedničkim izborima koji će biti održani u aprilu, prenosi BBC.

Iako je ranije ovom desničaru bilo odobreno da se kandidira na izborima, ta odluka je na kraju ipak poništena zbog žalbe nekoliko ljevičarskih političara i političkih organizacija.

Ben-Ari se suočio s kritikama zbog svojih komentara o izraelskim Arapima, a glavni državni sudac Avichai Mandelblit izjavio je da su pojedine njegove izjave poticanje na rasizam.

Sud je također omogućio arapskim strankama da nakon dugo vremena učestvuju u predsjedničkim izborima koji će se održati 9. aprila.

"Moramo promijeniti paradigmu ponašanja u odnosu na svakoga ko se usudi govoriti protiv Jevreja. Ta osoba je mrtav čovjek. On ne smije izaći živ iz Izraela. Dakle, bez izbacivanja iz države, bez oduzimanja državljanstva. Ne treba da živi", samo su neke od riječi Michaela Ben-Arija koje je rekao za novine The Times of Israel u augustu 2018. godine.

No, Ben-Ari je na kraju kazao da je govorio o liderstvu Hamasa, a ne o svim Arapima.