Svijet
0

Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu optuženima za ubojstvo Stambolića

FENA
Vrhovni sud Srbije (VSS) donio je odluku po kojoj je presuda optuženima za ubojstvo nekadašnjeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i atentat na lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića pravomoćna, objavljuje u utorak beogradski "Blic".

Poslije tromjesečne rasprave VSS je, prema pisanju lista, odlučio da presuda bivšem zapovjedniku tadašnje srbijanske Jedinice za specijalne operacije (JSO), poznatije kao "Crvene beretke" Miloradu Ulemeku, bivšem šefu Državne sigurnosti Srbije Radomiru Markoviću i ostalim optuženima postane pravomoćna. Ulemek će izdržavati kaznu od 40 godina zatvora bez prava žalbe.

List navodi i da su članovi sudskog vijeća potvrdili da je bivši predsednik Srbije i Jugoslavije, haaški optuženik Slobodan Milošević, izdao nalog za ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi kao političkih protivnika.

Blic piše da će pisanje presude biti završeno do konca mjeseca.

Sutkinja Vrhovnog suda Srbije Milena Inić-Drecun potvrdila je, piše nadalje "Blic", da je podnijela ostavku na mjesto predsjednice vijeća i zahtjev za razrešenje s te dužnosti zbog okolnosti koje se protive njenoj profesionalnoj i osobnoj savjesti, ne objašnjavajući detalje. Ona navodi da kao predsjednica vijeća nije željela potpisati nešto što je u izravnom sukobu sa zakonom. Unatoč ostavci, ostala je članica sudskog vijeća kako se postupak pred Vrhovnim sudom ne bi vratio napočetak, piše "Blic".

Odvjetnik oštećenih Nikola Barović ocjenjuje da je suđenje bilo kontrolirano od strane državnih institucija i da su u postupku pravosudni organi "radili samo ono što nisu mogli izbjeći uraditi".

"Ostavka dana godinu i više dana poslije drugostupanjske presude je samo još jedno od zlodjela koje se čini prema žrtvama iz Budve i mrtvom Stamboliću i njihovim obiteljima. Tako se iz priopćenja ne može pretpostaviti koja su stajališta i činjenice u drugostupanjskoj i prvostupanjskoj presudi razlog za neslaganje, pa i ostavku predsjednice vijeća", kaže Barović za "Blic" od utorka.