Zbog separatizma
13

Vrhovni sud Španije raspisao međunarodnu potjernicu za Puigdemontom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pablo Llarena, sudija Vrhovnog suda Španije, raspisao je međunarodnu potjernicu za bivšim katalonskim liderom Carlesom Puigdemontom, nakon osuđujućih presuda protiv 12 bivših katalonskih političara i aktivista zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Llarena je izdao potjernicu za Puigdemontom zbog optužbi za bunt i zloupotrebu javnih fondova, zbog kojih je devetoro njegovih kolega danas osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina zatvora. Troje su proglašeni krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši predsjednik Katalonije u oktobru 2017. godine pobjegao je u Belgiju kako bi izbjegao hapšenje, a zatim otišao u Njemačku gdje je u martu 2018. godine uhapšen, a zatim u aprilu pušten na slobodu.

Vrhovni sud Španije je te godine izdao međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, ali ga je u julu 2018. godine poništio.

Parlament Katalonije je proglasio nezavisnost temeljem referenduma o nezavisnosti od 1. oktobra, iako je španska vlada referendum proglasila neustavnim.

Puigdemont je predvodio neuspjeli pokušaj otcjepljenja najbogatije španske pokrajine i njeno osamostaljenje.