Svijet
0

Vrhovni Sud RH: Glavašu će se u Zagrebu suditi i za "slučaj selotejp"

FENA
Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin udovoljio je zahtjevu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima u tzv. slučaju selotejp s osječkog preseli na Županijski sud u Zagrebu, gdje se protiv Glavaša vodi drugi postupak, poznat kao "slučaj garaža", doznaje se na Vrhovnom sudu.

U pismenom obrazloženju svoje odluke koja je danas otpremljena Državnom odvjetništvu Hrvatin navodi da je na Bajićev zahtjev pristao jer u ovakvom postupku "treba otkloniti bilo kakvu mogućnost utjecaja na svjedoke, pa i samu sumnju o pritiscima ili utjecajima na svjedoke" od strane optužbe ili obrane.

Hrvatinova današnja odluka s obrazloženjem objavljena je i na internetskoj stranici Suda.

Osim zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Bajić je premještaj "slučaja selotejp" u Zagreb zatražio i zbog "svrhovitosti te ekonomičnosti", ističući da je Glavaš u oba slučaja optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Hrvatin je, inače, u svibnju prošle godine već prihvatio sličan zahtjev, kada je Državno odvjetništvo tražilo da se istraga u tzv. slučaju garaža preseli u Zagreb.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić ranije je zahtjev za preseljenjem "slučaja selotejp" u Zagreb nazvao bizarnim, ističući da je osječki sud pokazao da može voditi postupke i za najteža kažnjiva djela.

Optužnica za "slučaj selotejp" odnosno ubojstva deset civila na obali Drave u ratnom Osijeku, podignuta je protiv Glavaša i još šestero okrivljenika sredinom travnja.

Glavaš je tada ponovno pritvoren, a tri tjedna kasnije optužnica je podignuta i u zagrebačkom slučaju, u kojem ga se tereti da je od srpnja do rujna 1991. u Osijeku, kao sekretar za narodnu obranu i zapovjednik 1. bojne osječkih branitelja, naredio likvidaciju srpskog civila Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag.

Optužen je i da svoje podređene nije spriječio u lišavanju slobode, zlostavljanju i ubijanju civila te da je i sam sudjelovao u nekima od takvih nezakonitih postupaka.