Mijanmar
0

Vrhovni sud potvrdio kućni pritvor Suu Kyi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vrhovni sud u Mijanmaru zadržao je u petak u pritvoru čelnicu opozicije Aung San Suu Kyi, potvrdivši presudu na dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora izrečenu u augustu prošle godine, doznaje se iz zvaničnih izvora.

Šezdesetčetverogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđena je na tri godine strogog zatvora i na prisilni rad zato što je nakratko primila u kuću jednog Amerikanca koji je nepozvan uspio doplivati do njene kuće na obali jednog jezera.

Kazna je odmah izmijenjena u produžavanje kućnog pritvora, a zatim je u oktobru potvrđena u žalbenom postupku.

Kazna isključuje "Damu iz Yangona" iz političkog života pred izbore koje hunta planira ove godine.

Aung San Suu Kyi je u posljednjih 20 godina više od 14 godina provela u zatvoru, prenio je AFP.

Ova odluka Vrhovnog suda bila je očekivana, s obzirom na činjenicu da vojna hunta rijetko usvaja zahtjeve opozicije, navodi agencija Associated Press.

Branitelj Nyan Win izjavio da će se ponovno obratiti sudu sa "specijalnim zahtjevom" jer, kako je izjavio novinarima, nije dato adekvatno objašnjenje za ovakvu odluku.

"Iako odluka nije iznenađujuća, ona nas je duboko razočarala. Nastavit ćemo vjerovati da Suu Kyi treba biti hitno oslobođena, zajedno s više od 2.000 drugih zatvorenika osuđenih zbog drugačijeg mišljenja", izjavio je britanski ambasador Andrew Heyn, koji je prisustvovao sjednici suda, zajedno s diplomatima iz Australije, Francuske i SAD-a.

Zahtjev za oslobađanje Suu Kyi podnesen je u novembru, mjesec dana nakon što je potvrđena ranija presuda da joj se produžava kućni pritvor zbog toga što je u njen dom nepozvan, došao jedan Amerikanaca.

Njena Nacionalna liga za demokratiju (LND) pobijedila je na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali je vojna hunta, koja je na čelu zemlje od 1962. godine, odbila priznati izborni rezultat.

Hunta je objavila da će ove godine organizirati izbore, ali stranka Suu Kyi još nije saopćila da li će na njima sudjelovati.

Odluka Vrhovnog suda koja se odnosi na Suu Kyi uslijedila je samo nekoliko dana po oslobađanju njenog zamjenika, 82-godišnjeg Tina Ooa, koji je u zatvoru proveo sedam godina.

Oo je tom prilikom izjavio da očekuje i skoro puštanje na slobodu Suh Kyi, ali se to ipak nije dogodilo.

Prošlog mjeseca je u Mijanmarua boravio izaslanik UN-a za ljudska prava, ali mu hunta nije dozvolila da se sastane sa Suu Kyi, koja je za svoje dugotrajno političko djelovanje 1996. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.