Svijet
0

Vrhovni sud Pakistana razmatra tužbe protiv Musharrafa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrhovni pakistanski sud započeo je u ponedjeljak da razmatra žalbe protiv mogućeg kandidiranja predsjednika Musharrafa na predsjedničkim izborima, s obzirom da opozicija smatra da mu Ustav nameće da prethodno napusti funkciju zapovjednika oružanih snaga.

"Razmatranje ovih žalbi je započelo", izjavio je sudija ovog suda, bez više detalja.

Početak ove sjednice pred Vrhovnim sudom uslijedilo je uoči očekivane najave generala Musharrafa, čija je popularnost na najnižoj razini, da se ponovo kandidira na predsjedničkim izborima, koji treba da se održe prije 15. oktobra, ali čiji datum još nije utvrđen.

Musharraf je preuzeo vlast 12. oktobra 1999. nakon državnog udara bez prolijevanja krvi i otada je ostao zapovjednik Glavnog štaba oružanih snaga, što je bio i prije puča. Parlament ga je 2002. ponovo izabrao na pet godina na čelu države, ali su prema opoziciji ti izbori bili lažirani.

Žalbe je pred Vrhovnim sudom uložila koalicija šest islamističkih stranaka u parlamentu Jamaat-e-islami (JI) kao i udruženje advokata koje traže "uspostavljanje demokratije".

General Musharraf se suočava s najozbiljnijom političkom krizom u osam godina vladavine, masovno osporavan na ulicama otkako je u martu pokušao da smijeni predsjednika Vrhovnog suda, sudiju Iftikhara Muhammada Chaudhryja, optužujući ga za korupciju, ali ga je isti sud vratio na staru dužnost, smatrajući da je ova suspenzija bila ilegalna.

Upravo je sudija Chaudhray dolio ulje na vatru smatrajući da Ustav brani Musharrafu da se bira na novi mandat ako prethodno ne odustane od funkcije zapovjednika oružanih snaga.

Ovog vikenda je savez najvećih opozicionih stranaka obećao da će njihovi parlamentarni delegati kolektivno podnijeti ostavku ako izborna komisija prihvati kandidaturu Musharrafa a da nije odustao od zapovjedništva oružanim snagama.