Veliki uspjeh
61

Vrhovni komandant ukrajinske vojske objavio snimak potapanja ruskog broda "Saratov"

F. H.
Foto: Ukrainska pravda
Foto: Ukrainska pravda
Valerij Zalužni, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, objavio je kako su trupe prije godinu dana uništile ruski brod Saratov u luci ukrajinskog grada Berdijanska. Okupatori su pak tek nedavno potvrdili gubitak broda.

"Prije godinu dana, 24. marta 2022., Oružane snage Ukrajine izvele su raketni napad na rusku bazu u luci privremeno okupiranog Berdijanska. Veliki desantni brodov, Orsk, Cezar Kunikov, Novočerkask bili su oštećeni, a brod Saratov je uništen", napisao je Zalužni na Telegramu.

Istakao je da preciznim napadima razbijen mit o nepobjedivosti ruske flote.

"Mit o nepobjedivosti ruske flote razbijen je preciznim napadima Oružanih snaga Ukrajine. Time je još jednom dokazana neporeciva činjenica: neprijatelj neće znati za mir na ukrajinskoj zemlji, ni na kopnu ni na moru", poručio je vrhovni komandant vojske Ukrajine.

U međuvremenu, Rusi su potvrdili gubitak broda tokom borbenih akcija tek na godišnjicu uništenja broda u blizini grada Sevastopolja, koji je sjedište ruske Crnomorske flote.

Na otvaranju spomen-ploče posvećene poginulim mornarima desantnih brodova, zapovjednik Krimske pomorske baze Felix Menkov, imenovan od strane Rusije, ustvrdio je da je brod "izgubljen tokom borbenih akcija".

"Prije godinu dana, tokom borbenih akcija izgubili smo desantni brod, borbeni desantni brod Saratov. Izgubili smo i posade brodova Saratov, Novočerkask, Cezar Kunikov", kazao je Menkov.

Medijska kuća CrimeaRealii naglasila je da je ovo prva službena potvrda o gubitku broda tokom borbenih djelovanja. Ranije je ruska vojska negirala gubitke kada su ti desantni brodovi pogođeni ukrajinskim projektilima.

Dana 24. marta 2022. u luci Berdjansk pod ruskom okupacijom ukrajinske oružane snage uništile su veliki desantni brod Saratov okupatorske Crnomorske flote. Vatra se proširila na ostale brodove, gorivo i municiju

Ispostavilo se da su komandanti dva oštećena desantna brodo u Berdiansku bili izdajice Ukrajine koji su prebjegli u Rusiju 2014. godine.

Američka kompanija Maxar Technologies pokazala je satelitske snimke uništenog velikog desantnog broda Saratov. Ruski okupatori izvukli su potopljeni desantni brod i poslali ga na okupirani Krim na održavanje.