|

Vrhovni američki sud proglasio nelegalnim sudove Guantanama

Vrhovni američki sud proglasio nelegalnim sudove Guantanama
0
F
FENA
29.6.2006. u 22:43
0
komentara
0

dijeljenja
Vrhovni američki sud proglasio nelegalnim sudove Guantanama
Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da administracija nema pravo osnivati vojne tribunale pred kojima bi se sudilo osumnjičenicima za terorizam, zatočenima u vojnoj bazi u Guantanamu.
Presuda je donesena sa 5 glasova za i 3 protiv, a u vezi je sa slučajem osumnjičenika Salima Ahmeda Hamdana, bivšeg vozača i tjelohranitelja Osame bin Ladena. Sud je presudio da se u Hamdanovom slučaju mogu primijeniti Ženevske konvencije. To znači da Hamdan sada može biti suđen u tradicionalnom vojnom sudu ili u civilnom sudu, ali ne i pred posebnim tribunalom.

Hamdanov advokat – koji je američki vojni oficir – pozdravio je odluku nazvavši je povratkom tradicionalnim američkim vrijednostima.

Predsjednik Bush je rekao da tek mora proučiti presudu, ali je rekao da možda postoji način suradnje s Kongresom kako bi vojni tribunali ipak zaživjeli.

Ovo je druga veća odluka suda protiv Bushove administracije po pitanju Guantanama. Prije dvije godine sud je odbacio predsjednikovu tvrdnju da ima ovlasti držati zatvorenike na neodređeno vrijeme bez pristupa sudovima ili odvjetnicima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.