{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrhovni američki sud proglasio nelegalnim sudove Guantanama

F
29.6.2006. u 22:43
0
0
Vrhovni američki sud proglasio nelegalnim sudove Guantanama
0
Vrhovni američki sud proglasio nelegalnim sudove Guantanama
Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da administracija nema pravo osnivati vojne tribunale pred kojima bi se sudilo osumnjičenicima za terorizam, zatočenima u vojnoj bazi u Guantanamu.
Presuda je donesena sa 5 glasova za i 3 protiv, a u vezi je sa slučajem osumnjičenika Salima Ahmeda Hamdana, bivšeg vozača i tjelohranitelja Osame bin Ladena. Sud je presudio da se u Hamdanovom slučaju mogu primijeniti Ženevske konvencije. To znači da Hamdan sada može biti suđen u tradicionalnom vojnom sudu ili u civilnom sudu, ali ne i pred posebnim tribunalom.

Hamdanov advokat – koji je američki vojni oficir – pozdravio je odluku nazvavši je povratkom tradicionalnim američkim vrijednostima.

Predsjednik Bush je rekao da tek mora proučiti presudu, ali je rekao da možda postoji način suradnje s Kongresom kako bi vojni tribunali ipak zaživjeli.

Ovo je druga veća odluka suda protiv Bushove administracije po pitanju Guantanama. Prije dvije godine sud je odbacio predsjednikovu tvrdnju da ima ovlasti držati zatvorenike na neodređeno vrijeme bez pristupa sudovima ili odvjetnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: