Carl Bildt
0

"Vrata za BiH neće biti zatvorena"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt izjavio je za Srnu u Briselu da vrata za BiH neće biti zatvorena ako se razgovori o reformama s ciljem ukidanja OHR-a i dobijanja kandidature za ulazak u EU ipak izjalove.

"Tačno je da će ovaj tempo i ovi napori trajati do trenutka kada je moguće unijeti promjene u Ustav, a to je pet mjeseci prije oktobarskih izbora. Ali, ako se to izjalovi, vrata EU za BiH neće se zatvoriti. Ako lideri neće, onda neće. Niko im neće zavrtati ruku iza leđa", rekao je Bildt.

Prema njegovim riječima,  nema sumnje da će se taj proces veoma  usporiti, a zaostajanje za drugima u regionu biće mnogo uočljivije. 

"Možda lidere koji govore `ne`, neće biti za to briga, ali narod hoće. Građani će mnogo  patiti od tog zaostajanja. To će se vijdeti u mnogo većih ili manjih stvari. Konkretno, jedno od takvih stvari može biti i vizni režim", upozorio je Bildt.

Odgovarajući na pitanje kako napredovanje Srbije i  njeno skoro podnošenje zahtjeva za kandidaturu utiče na Republiku Srpsku i može li se RS "nasloniti" u proevropskim reformama na Srbiju, Bildt je rekao da ne vidi takvu mogućnost.

"Baš suprotno, svi će u BiH  zaostati. Ide dalje samo Srbija", rekao je Bildt, koji je u Briselu, u ime švedskog predsjedništva EU i uz učešće Evropske komisije, organizovao veliku konferenciju o međuregionalnoj saradnji na Balkanu i prevladavanju finansijske krize u regionu".