Moguća eskalacija
2

Vraćaju li se "Nevolje" u Sjevernu Irsku: Za teško ranjavanje policajca odgovornost preuzela nova IRA

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u Sjevernoj Irskoj saopćila je u ponedjeljak da proučava neprovjerenu izjavu otcjepljene grupe Irske republikanske armije (IRA) koja preuzima odgovornost za pucnjavu na višeg policijskog činovnika.

Izjava navodno disidentske skupine poznate kao Nova IRA pojavila se na zidu u Derryu kasno u nedjelju, u kojoj se tvrdi da preuzimaju odgovornost za napad u srijedu na glavnog inspektora Johna Caldwella.

Dvojica maskiranih muškaraca upucala su Caldwella pred njegovim malim sinom nakon što je policajac koji nije bio na dužnosti trenirao dječji nogometni tim u Omaghu, oko 100 kilometara zapadno od Belfasta. Caldwell je trenutno u kritičnom stanju u bolnici.

Pomoćnik komesara Mark McEwan rekao je u ponedjeljak da je policija svjesna preuzimanja odgovornosti i da "pregledava njegov sadržaj kao dio cjelokupne istrage".

Policija je prošle sedmice saopćila da pokušaj ubistva Caldwella tretira kao terorizam i da je New IRA njezina primarna meta istrage. Šest muškaraca privedeno je na ispitivanje.

Paravojne grupe u Sjevernoj Irskoj spustile su oružje nakon što je mirovnim sporazumom "Good Friday" 1998. godine uvelike okončano tri desetljeća nasilnog sukoba, poznatog kao "Nevolje", između irskih republikanskih i britanskih lojalnih grupa i snaga sigurnosti Velike Britanije.

Ali male grupe IRA-e koje su se odvojile nastavile su s povremenim napadima na sigurnosne snage. Posljednji smrtonosni napad na policajca u Sjevernoj Irskoj bilo je ubistvo policajca Ronana Kerra u aprilu 2011. godine, koji je poginuo kada je eksplodirala autobomba ispod njegovog automobila u Omaghu.