Nagovještaji
0

Vraća li se Putin na mjesto predsjednika Rusije?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna vanjskopolitička tema u londonskim dnevnicima u subotu je nagovještaj povratka Vladimira Putina na položaj ruskog predsjednika.

Listovi prenose da je premijer Putin dao dosad najjači nagovještaj o svojim namjerama u vezi s predsjedničkim izborima 2012., mada je objasnio da će to zavisiti od datih okolnosti u to vrijeme i ličnog dogovora s predsjednikom Dmitrijem Medvedovom.

The Times piše da će mogućnost Putinove političke dominacije do 2024. šokirati liberalnu manjinu u Rusiji – koja mu zamjera nepoštovanje ljudskih prava i slobode govora – i uplašiti ruske susjede, ali da će većina Rusa biti oduševljena povratkom na čelo zemlje najpopularnijeg postkomunističkog lidera, koji je Rusiji povratio samopouzdanje, rehabilitirao ekonomiju i uspostavio red nakon haosa 90-ih godina.

Iako priznaje da je Putinova uprava dovela do dramatičnog uspona standarda i u najzabitijim ruskim oblastima, Times u uredničkom komentaru upozorava da su pred njim i ozbiljni izazovi: korupcija, demografski pad, potreba ulaganja u zastarjelu infrastrukturu...

Putinu bi stoga bilo bolje da traži saradnju u inozemstvu, da "razvija" rusku međunarodnu politiku u pitanjima kao što je Iran i prestane zastrašivati svoje susjede. Bivši u budući predsjednik je i dalje u vrhunskoj formi; ostaje mu još da pokaže zrelost, zaključuje Times.

The Guardian u uredničkom komentaru pod naslovom "Dvije Rusije" konstatira da se od čovjeka s tako izraženim osjećajem historijske misije, što Putin nedvosmisleno posjeduje, ne može očekivati da se olako povuče iz politike, i u tom smislu ne iznenađuje njegova najava o preuzimanju vlasti od Medvedeva.

Putin je bio u svojoj uobičajeno dobroj formi, primjećuje Guardian, i u razgovoru sa stranim novinarima odgovarao je na njihova pitanja i prije nego što ih postave – i u tom smislu je skrenuo pažnju na činjenicu da je Gordon Brown preuzeo dužnost od Tonyja Blaira bez ikakvog sudjelovanja britanskih birača.

Ovaj list ipak primjećuje da nije jasno koliko su Putin i Medevedev istinski tim – dan prije Putinovih optimističnih komentara Medevedev je na svome blogu pisao o ekonomskim slabostima Rusije, ozbiljnim socijalnim i zdravstvenim problemima i neuspjehu u obuzdavanju kavkaskih pobunjnika.

Ova dva Rusa kao da su govorila o dvije različite zemlje, komentira Guardian.