|

Vozovi, policajci, svezane oči: CNN objavio navodni video uhapšenih muslimana u Kini

Vozovi, policajci, svezane oči: CNN objavio navodni video uhapšenih muslimana u Kini
43
I. P.
7.10.2019. u 15:14
39
komentara
43

dijeljenja
CNN je objavio video koji prikazuje na stotine muškaraca sa povezima na očima, a koje, naizgled, pripadnici snaga sigurnosti Narodne Republike Kine organizovano izvode iz vagona vozova. Navodno, riječ je o Ujgurima, muslimanima iz zapadne kineske regije Xinjiang.
Video je dospio do CNN-a tokom prošle sedmice, a kako prenosi poznata američka TV stanica, svezani muškarci su na ljubičastim odijelima imali natpis "Centar Kashgar".

Muškarci su bili obrijanih glava i s rukama zavezanim preko leđa. Stotine muškaraca nadgledalo je desetak muškaraca u uniformama koje sliče uniformama snaga sigurnosti.

Zvanični stav vlasti u zapadnoj pokrajini Xinjiang jeste da je 4. oktobra izvedena akcija hapšenja vezanih za kriminal, a nikako za etnicitet ili religijsku pripadnost uhapšenih.

S druge strane, Kina je proteklih godina optuživana za sistematsko "odgajanje" Ujgura u velikim kampovima, odnosno centrima gdje, navodno, kineske vlasti provode aktivnosti usmjerene ka uništavanju ujgurskog i muslimanskog identiteta.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...