Nakon tri dana
0

Vozovi Eurostara ponovo prevoze putnike

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prepuni vozovi Eurostara počeli su danas da prevoze hiljade nezadovoljnih putnika između Pariza, Brisela i Londona, poslije trodnevne pauze zbog kvarova izazvanih niskim temperaturama i snijegom.

Ponos evropskog inženjeringa, saobraćajni tunel ispod Le Manchea, bio je zatvoren od petka, kada je oko 2.000 ljudi provelo noć u tunelu u pokvarenim kompozicijama.

Hiljade putnika posmatralo je u tri prijestonice polaske prvih vozova, koji su bili popunjeni sa po maksimalnih 750 putnika. U pretnodnim danima uoči božićnih praznika otkazana su putovanja za oko 75.000 ljudi.

"Uspješno smo raščistili gužvu usljed kašnjenja sa putnicima koji čekaju od subote i nedjelje“, saopštio je direktor Eurostara Richard Brown na konferenciji za novinare u Londonu.

On je dodao da će u narednih nekoliko časova biti objavljen plan za sutra i izrazio nadu da će se u saobraćaj uključiti još više brzih vozova.

Političari sa obje strane kanala kritikuju željezničkog operatora zbog katastrofalne regovanja na kvar sistema.

Eurostar je konzorcijum koji čine jedna britanska firma i državne željeznice Francuske i Belgije.
Članovi nezavisne komisije saopštili su da će do kraja januara objaviti izvještaj o prekidu željezničkog saobraćaja između Francuske i Velike Britanije.

Francuska željeznica zakupila je čitave stranice u domaćim dnevnim listovima u pokušaju da objasni šta se dogodilo i da opravda svoju ulogu u ovom događaju.

Širom zapadne Evrope temeperatura je tokom prethodnih dana bila znatno ispod nule, dok  u tunelu ispod Le Manchea vlada toplih 25 stepeni celzijusa. Zvaničnici kažu da vozovi nisu mogli da izdrže naglu promjenu temperature prilikom ulaska u tunel.