Svijet
5

Vozači koji rade za IKEA-u mjesecima žive u kamionima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vozači kamiona koji prevoze stvari za IKEA-u i druge prodavače po Zapadnoj Evropi žive u svojim kabinama mjesecima.

Neki vozači koji su iz siromašnijih zemalja istočne Evrope kažu da su plaće manje od 1,15 eura po satu. Ističu da ne mogu priuštiti život u zemljama gdje rade i osjećaju se kao zatvorenici u svojim kamionskim kabinama, piše BBC.

IKEA se oglasila kazavši kako je žalosna zbog takvih izjava vozača.

BBC je u istraživanju razgovarao sa vozačima velikih kompanija iz istočne Evrope koje rade transport za IKEA-u.

Rumunski vozač Emilian provodi četiri mjeseca na spavanje, jedenje i kupanje u kamionu. Kada se višemjesečno putovanje završi kući donese 447 eura. Za razliku od njega, danski vozači kući donesu u prosjeku 2.200 eura mjesečno. Prema zakonima EU, vozačima koji su privremeno van svoje domovine, zemlja u kojoj se nalaze mora garantovati minimalnu platu i uvjete. Ali poslodavci koriste rupe u zakonu.

Emiliana zapošljava slovačka podružnica norveške kompanije Bring i plaćen je prema standardima Slovačke iako nikada ne radi u toj zemlji. Spava u veći u svojoj kabini jer ne može sebi priuštiti hotel sa 45 eura koje dobija. Kuha i jede na putu. Zbog svega toga osjeća se kao zatvorenik.

"To nije dobro za vozače, nije sigurno za druge ljude na putu i nesreće su vrlo moguće", rekao je.

Upravi IKEA-a je rekao da dođu i žive s njim sedam dana i jedu ono što on jede, pa da vide šta će im se dogoditi. Njegov slovački poslodavac kazao je kako Emilian treba voditi računa o svom odmoru i da se može vratiti kada god hoće.

Vozači iz Moldavije primaju platu od 150 eura mjesečno. Pokrenuto je niz pravnih aktivnosti protiv IKEA-inih saradnika i utvrđeno je da krše zakon. IKEA je naredila svima da provjere navode vozača i zaprijetila raskidanjem ugovora.