Velike vrućine
4.8k

Vozači autobusa u Francuskoj na posao došli u suknjama jer im je zabranjeno nositi šorceve

Klix.ba
Vozači autobusa u suknjama (Foto: Presse Océan)
Vozači autobusa u suknjama (Foto: Presse Océan)
Nakon što su im šefovi zabranili nošenje šorceva na poslu, vozači autobusa u Francuskoj odlučili su se na radnom mjestu pojaviti u suknjama. Kako kažu, zbog velikih vrućina i sparine, nisu više mogli izdržati rad u pantalonama.

Temperatura je ovih dana u Francuskoj porasla do 38 stepeni celzija, zbog čega vlasti ove zemlje stalno upozoravaju stanovnike da budu oprezni, ostanu u kući i ne izlaze na sunce tokom dana. Usljed vrućina, vozači autobusa zapadnog francuskog grada Nantes požalili su se kako njihove uniforme nisu prikladne za tako visoke temperature. Kako su kazali, zavide ženama koje mogu voziti autobus u suknjama.

"S obzirom na to da su suknje dozvoljene, a šorcevi ne, mi smo odlučili doći na posao u suknjama", rekao je jedan od vozača za lokalne novine Presse Ocean.

Predsjednik Sindikata vozača Gabriel Magner dodao je kako bi im u moderno doba trebalo biti dozvoljeno nošenje dužih šorceva.

"Ovo je jedan vid diskriminacije. Vozačice mogu nositi suknje, a mi ne možemo šorceve. Po ovim vrućinama temperatura na mjestu vozača iza vjetrobranskog stakla doseže i 50 stepeni celzija, a nemamo klima uređaje u autobusima. To je nepodnošljivo, naročito kada ste u uniformi", rekao je Magner.

Semitan je jedina kompanija u Francuskoj koja je prošle godine vozačima autobusa dozvolila da nose tanju uniformu ili ljetne hlače, ali niko još ne dozvoljava vozačima da u šorcevima dođu na posao.