Uspio ono što drugi nisu

Volodimir Zelenski, heroj Ukrajine i vođa slobodnog svijeta

Piše: Belmin Herić
(Ilustracija A. L./Klix.ba)
(Ilustracija A. L./Klix.ba)
...
Piše: Belmin Herić
24.02.2023. u 21:28

"Ovdje je rat. Trebam municiju, a ne prijevoz", ovim riječima je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ogovorio na ponudu Amerikanaca za evakuaciju iz Kijeva nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Tom rečenicom Zelenski je zakoračio u besmrtnost.

No početak njegovog mandata nije slutio da će se nešto tako desiti. Uprkos uvjerljivoj pobjedi 2019. godine, period nakon toga obilježila su razočarenja. Kritikovan je zbog načina na koji se nosio s pandemijom, kao i zbog neuspjeha u ispunjavanju obećanja iz kampanje, posebno u borbi protiv korupcije i okončanju, tada ograničenog, konflikta u Donbasu.

Podrška naroda

U decembru 2021. godine ankete su pokazale da mu vjeruje samo 27 posto Ukrajinaca. Kada se 100.000 ruskih vojnika spremalo za invaziju na Ukrajinu, na zapadu je bio raširen skepticizam o sposobnosti Zelenskog da vodi svoju zemlju u ratu ovako velikih razmjera.

Nekada komičar i glumac, Zelenski je najpoznatiji bio po svojoj ulozi nastavnika koji neočekivano postaje prisjednik u ukrajinskoj tv seriji "Sluga naroda", no ono što se desilo u budućnosti nisu mogli napisati ni najbolji svjetski režiseri.

Posljednja anketa iz decembra prošle godine pokazala je da Zelenski ima podršku od čak 84 posto Ukrajinaca. Zelenskijev primjer hrabrosti je inspirisao sve u Ukrajini, kako civile tako i vojnike, ali i mnoge druge širom svijeta. Njegov primjer nestrašivosti "primorao je i druge da posjete Ukrajinu, pa su tako svi vodeći lideri, uključujući i američkog predsjednika Joe Bidena, boravili u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu.

Zelenski nakon obilaska stratišta u Buchi
Zelenski nakon obilaska stratišta u Buchi

Sigurno je da je i lični primjer Zelenskog utjecao direktno na spremnost ukrajinskog naroda da brani svoju zemlju, a više od 50 posto teritorija koji su okupirali Rusi u februaru prošle godine, oslobođen u veličanstvenim akcijama ukrajinske vojske.

Vizija heroja

Kroz historiju, heroji i herojske priče su uvijek imali izuzetno veliku političku važnost. Na pričama o herojima i spremnosti da se brani cilj, bio on narod ili država, nastali su mnogi politički pokreti, a dimenzija herojstva je uvijek bili jedan od bitnijih faktora motivacije za postizanje tog istog cilja.

U svojoj nedavnoj knjizi, "The Zelensky Effect" , politolozi Olga Onuch i Henry E. Hale su kazali da je predsjednik Zelenski u prvi plan istakao jedinstvo svih Ukrajinaca, i samim tim naglašavajući građanski nacionalni identitet.

Zelenski je posjetio Herson dan nakon oslobođenja
Zelenski je posjetio Herson dan nakon oslobođenja

To znači da su Ukrajinci lojalni državi, a ne regiji, jeziku ili vjeri. Prema istraživanju javnog mnijenja iz augusta 2022. koje je proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju, 85 posto Ukrajinaca sebe smatra građanima Ukrajine, a ne da su iz istočnih ili zapadnih regija zemlje, govore ruski ili ukrajinski, kršćani, jevreji ili muslimani.

Uspio ono što drugi nisu

Zelenski je uspio na da na državnom identitetu objedini Ukrajince, ali je uspio nešto što dugo vremena nije niko. Ujedinio je svjetsku javnost univerzalnim porukama s kojima se može poistovjetiti svaki čovjek koji ima slobodarski svjetonazor i koji se protivi tiraniji i nasilju.

Citirajući Churchillov legendarni govor sa početka Drugog svjetskog rata u Britanskom parlamentu ili govoreći o bombardovanju Pearl Harboura i napadima 11. septembra u američkom kongresu, naveo je i druge da vidi sebe u borbama u Ukrajini. Uspio je kod većine ljudi probuditi svijest i pojasniti da autoritarna Rusija ne predstavlja prijetnju samo Ukrajini nego i slobodnom svijetu u cjelini.

Zelenski na dan početka agresije i godinu dana poslje
Zelenski na dan početka agresije i godinu dana poslje

Svoju reputaciju heroja Zelenski ne počiva samo na svojoj ličnoj hrabrosti nego i na svojoj vještini da objedini poruku zajedničkih vrijednosti i odlučnosti da se odupre agresiji koja je počela prije tačno godinu dana.

Da li će njihovo herojstvo i dalje nadahnjivati druge i da li će Ukrajina postići konačnu pobjedu pod njegovim vodstvom pokazat će vrijeme, no svojim liderskim sposobnostima i primjerom požrtvovanja u proteklih dvanaest mjeseci, zauvijek se upisao u historiju kao jedan od vođa slobodnog svijeta.

198