Svijet
0

Vojvodina "zemlja partner" Motovunskoga filmskog festivala

FENA
"Zemlja partner" Motovunskoga filmskog festivala ove je godine Vojvodina, pa će se popratni programi tog festivala od 23. do 27. juli održati pod nazivom "Vojvodina - zemlja partner autonomne pokrajine Motovun".

"Prije nekoliko godina uveli smo program 'zemlje partnera' vođeni idejom promicanja kulturne posebnosti i lokalnih obilježja pojedine regije", rekao je direktor Festivala Igor Mirković, podsjećajući da su dosad ugostili Dalmaciju i Beč.

Po njegovim riječima, multikulturnu i multinacionalnu vojvođansku regiju teško je opisati u nekoliko rečenica, ali je na sve one koji su došli u dodir s njom ostavila dojam svojim melankoličnim napjevima, legendarnim smislom za humor, višestoljetnom tradicijom kazališta, živopisnim folklorom, ravničarskim krajolicima, prekrasnim gradovima i selima, a u novije vrijeme uzbudljivom umjetničkom i festivalskom scenom.

Umjetnost i kulturne inicijative Vojvodine bit će predstavljene u nekoliko programa, ponajprije retrospektivom. U sklopu "Made in Vojvodina" bit će predstavljena najzanimljivija filmska ostvarenja nastala u ravnici Bačke, Banata i Srijema, nove likovne snage, a u koncertnom programu nastupit će nekoliko izvođača.

Predsjednik ocjenjivačkoga suda Motovunskoga filmakog festivala ove će godine biti Istvan Szabo, jedan od najpoznatijih europskih redatelja. Režirao je više od 30 filmova, a hrvatskoj je publici najpoznatiji "Mefisto" (1981.), film koji mu je donio Oscara. U novije vrijeme (2004.) film "Being Julia" osvojio je više nagrada i bio je nominiran za Oscara.