Izrael
0

Vojska uklanja 100 barijera na zapadnoj obali

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelska vojska počela je da uklanja oko 100 barijera na ulazima u palestinska sela širom Zapadne obale u sklopu nastojanja da poboljša život Palestinaca na okupiranoj teritoriji.

Barijere su podignute početkom drugog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije krajem 2000. godine, u cilju da se Izrael odbrani od samoubilačkih terorističkih napada. One su spriječavale da se Palestinci kreću putevima između sela. Podignute su i duž glavnih puteva na Zapadnoj obali kojima putuju i Izraelci i Palestinci.

Naredbu za uklanjanje barijera izdao je izraelski ministar odbrane Ehud Barak u namjeri da se to obavi do sljedećeg petka, pred muslimanski praznik Id al Fitr, kojim se označava kraj mjeseca posta Ramazana.

Izraelska armija nije navela koliko će barijera ostati, a prema podacima UN-a ima ih više od 600 na Zapadnoj obali i ograničavaju kretanje ljudi i roba.

Izraelska strana smatra da su ograničenja na kretanje Palestinaca od ključnog značaja da se spriječe napadi na Izraelce ali su olakšana u okviru plana izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o tzv. ekonomskom miru.

Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je zaključio da će ekonomskom rastu od oko sedam procenata, koji se očekuje ove godine na Zapadnoj obali, uveliko pogodovati ukidanje ograničenja na putovanja, prenosi u četvrtak Tanjug.