|

Vojska ubila 33 pripadnika Farka u Kolumbiji

Vojska ubila 33 pripadnika Farka u Kolumbiji
0
S
SRNA
21.3.2012. u 17:33
0
komentara
0

dijeljenja
Vojska ubila 33 pripadnika Farka u Kolumbiji
Kolumbijski vojnici ubili su 33 pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fark) u regionu u blizini granice sa Venecuelom, i ovo je jedan od najvećih udaraca grupi, koja se finansira trgovinom drogom.
Napad kopnenih snaga uz pomoć avijacije izveden je dok su se borci Farka odmarali u dolinama sjevernog regiona Arauka, poznatom po proizvodnji nafte, saopšteno je iz vlade.

Ova operacije, koju su izvele snage specijalne jedinice "Kiron", dio je nove strategije ministarstva odbrane u borbi protiv marksističkih gerilaca, koja uključuje uništavanje glavnih vojnih i finansijskih uporišta, kao i ubijanje njihovih vođa.

"Tražimo jedinice Farka koje su nanijele najviše štete zemlje", rekao je ministar odbrane Huan Karlos Pinzon na konferenciji za novinare.

On je obećao da će nastaviti borbu protiv Farka, kao i manje gerilske grupe ELN, trgovaca drogom i bandi koje su nastale nakon demobilizacije paravojnih grupa.

On je dodao da je 51 borac Farka ubijen ili zarobljen u posljednja 24 časa u sklopu nove strategije.

SAD traže jednog od zarobljenih boraca zbog trgovine drogom, rekao je Pinzon.

Posljednjih 10 godina vladini vojnici neumorno napadaju Fark uz američku vojnu pomoć od više milijardi dolara, potiskujući ih dublje u nepristupačnu džunglu i planinske lance.

Vojna ofanziva prepolovila je snage Farka na oko 8.000 boraca, a ubijeno je i više komandanata.

Ipak, Fark je i dalje značajna vojna sila, koja napada gradove, radnike na naftnim poljima, kao i rudarska i energetska postrojenja.

Fark, koji SAD i Evropa smatraju terorističkom grupom, pojačala je napade posljednjih mjeseci kao bi usporila ekonomski rast zemlje i zastrašila Kolumbijce koji putuju.

Pobunjenici su ubili 11 vojnika u subotu u naftnom regionu Arauka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.