Donesena odluka
0

Vojska Sudana dozvolila ponovno otvaranje ureda Al Jazeere

E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sudanska obavještajna služba obavijestila je direktora ureda Al Jazeere u Khartoumu da je prijelazno vojno vijeće donijelo odluku o ponovnom otvaranju ureda medijske mreže Al Jazeera u sudanskoj prijestolnici. Sigurnosni zvaničnik je kazao da ured može odmah početi s radom.

Sudanske vlasti vratile su opremu Al Jazeerinim službenicima, a odlukom vojnog vijeća ukinuta je i zabrana putovanja za direktora ureda u Khartomu Al-Musalimija al-Kabashija, prenosio Al Jazeera Balkans.

Al Jazeera je u saopćenju izrazila zahvalnost zbog odluke sudanskih vlasti, navodeći kako je ova mreža kao profesionalne medijske platforme uvijek nastojala da različitim platformama omogući izražavanje mišljenja.

U saopćenju se dodaje da je Al Jazeera izvještavala o događanjima u Sudanu pokrivajući sve sadržaje, institucije i događaje više od dvije decenije. Ova mreža je svjedočila važnoj prijelaznoj fazi.

Povratak Al Jazeere na medijsku scenu u Sudanu predstavlja priznanje profesionalnom radu ove mreže, navodi se u saopćenju. Time se potvrđuje pravo garantirano međunarodnim zakonom, koji štiti novinare i medijske kuće tokom kriznih vremena.

Sudanski sigurnosni zvaničnici obavijestili su 20. juna Al Jazeeru o odluci vojnog vijeća da zatvori urede naše mreže u prijestolnici Khartoumu, bez navođenja bilo kakvog razloga.

Odlukom su trenutno povučene radne dozvole dopisnika i osoblja katarske medijske kuće.