Svijet
0

Vojska Šri Lanke ubila osam tamilskih pobunjenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojska Šri Lanke potopila je četiri brodice Tamilskih tigrova ubivši najmanje osam pobunjenika prije zore u četvrtak, a u artiljertijskoj vatri pobunjenika ubijeno je šest civila, saopćila je vojska.

Pomorska bitka desila se kod sjevernog ruba Jaffne i u jeku svakodnevnih kopnenih, pomorskih i zračnih napada u novom poglavlju 25-godišnjeg građanskog rata.
Vojska je saopćila da su Oslobodilački tigrovi Tamilskog ilama (LTTE) pokrenuli napad na ostrvo u blizini Jaffne, gdje su smještene mornaričke i vojne jedinice.

"Vojska i mornarica kombinovano su potopile četiri broda a presretnuta komunikacija LTTE-a potvrdila je da je osam njihovih pripadnika ubijeno i brojni su ranjeni, uključujući vojnog lidera i njegovog zamjenika koji su bili zaduženi za napad", izjavio je mornarički portparol komandir D.K.P Dassanayake, javio je Reuters.

Jedan vojnik je ubijen u borbi dok su trojica nestala, kazao je.

Pobunjenici su također otvorili artiljerijsklu vatru prema gradu Jaffni, ubivši šest civila i ranivši 20, kazao je.

LTTE nisu bili odmah dostupni radi komentara, ali je pobunjenički web site javio da je napoad na ostrvo koje drži mornmarica Šri Lanke bio uspješan.

Website www.tamilnet.com citirao je navode Tamilskih tigrova da je njihovo vojno krilo preuzelo ostrvo od mornarice Šri Lanke nakon što su ubnili 13 mornara.

Slike tri tijela za koje website tvrdi da su vojnici Šri Lanke, postavljene su na website skupa s oružjem i municijom za koju Tigrovi tvrde da su uzeli iz logora.

Vojska je negirala taj izvještaj.

Nezavisna potvrda žrtava u borbi nije bila moguća zbog nedostatka pristupa, a obje strane su poznate po preuveličavanju neprijateljskih gubitaka.