Svijet
0

Vojska Sri Lanke ubila lidera političkog krila Tamilskih tigrova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider političkog krila Tamilskih tigrova, S.P. Thamilselvan ubijen je u zračnom bombardovanju srilankanskog zrakoplovstva u petak ujutro, saopćili su pobunjenici, što su analitičari ocijenili kao smrtonosni udarac nadama da će se građanski rat uskoro okončati.

"S dubokom tugom objavljujemo narodu Tamilskog ilama, tamilskom narodu koji živi širom svijeta i međunarodnoj zajednici da je danas u šest sati ujutro vođa političkog krila naše organizacije, brigadir S.P. Thamilselvan ubijen u zračnom bobardovanju snaga Sri Lanke", navode pobunjenici na svom web siteu.

Pobunmjenički savjetnik Bawan, koji je radio u Thamilselvanom mirovnom sekretarijatu u pobunjeničkom uporištu Kilinochchi, potvrdio je Reutersu tu vijest putem telefona.

Thamilselvan je bio jedan od vodećih posrednika u posljednjem krugu mirovnih pregovora s vladom Sri Lanke u oktobru 2006., i bio je međunarodni zastupnik separatističke grupe predvođene tajnovitim pobunjenikom Velupillai Prabhakaranom koja je zabranjena kao teoristička organizacija.

"Gubitak Thamislevana na ovaj način bit će veliki nazadak u svim nadama za mirovne pregovore u bliskoj budućnosti - koji se u svakom slučaju neće desiti", izjavio je Jehan Perera iz nepristrasne grupe koja se zalaže za mir, Nacionalno mirovno vijeće.

"To čini čak i gori scenarij", kazao je.

Oko 5.000 ljudi ubijeno je u skoro svakodnevnim kopnenim i morskim sukobima, zasjedama i zračnim udarima. Broj poginulih otkako je sukob izbio u 1983. iznosi 70.000 ljudi.