Svijet
0

Vojska Sri Lanke ubila 60 tamilskih pobunjenika

FENA
Vojska Sri Lanke saopćila je u četvrtak da je broj pobunjenika Tamilskih tigrova ubijenih u velikom sukobu dan ranije porastao na 60 s 52 kako je javljeno ranije, te da su još dvojica pobunjenika poginula u drugom sukobu.

Tigrovi su u međuvremenu saopćili da je 20 vojnika ubijeno, a više od 100 ranjeno u velikoj bici na poluotoku Jaffni, dok je jedan od njihovih boraca ubijen.

Vojska je javila da je u sukobu bilo 11 poginulih i 41 povrijeđen. Nije bilo nezavisne potvrde onoga što se zapravo desilo, javio je Reuters.

U intenziviranim borbama u skoro dvodecenijskom ratu sukobi se događaju skoro svakodnevno.

Ubisvo lidera političkog krila Tamilskih tigrova u zračnom udaru vladinih snaga zadalo je udarac nadama u skoro okončanje građanskog rata.

Vojska je javila da su žestoki sukobi izbili u srijedu ujutro duž teško utvrđene granice koja dijeli pobunjeničku i teritoriju pod vladinom kontrolom u Jaffni, te da su vojnici držali pobunjeničku teritoriju skoro dva sata.

"Presretnuti razgovor među pripadnicima Tamilskiih tigrova potvrdio nam je da je broj terorista koji su ubijeni porastao na 60", izjavio je glasnogovornik u Medijskom centru za nacionalnu sigurnost, koji je odbio da se predstavi.

Pobunjernički glasnogovornik Rasiah Ilanthiraiyan ranije je izjavio kako su Tigrovi spriječili pokušaj vojske da zauzme nujihove bunkere na odbrambenoj liniji u Jaffni.

"Vojska Sri Lanke došla je uz podršku teške artiljerije, višecijevnih raketnih bacača, minobacača i vatre iz helikoptera i tenkova", izjavio je on putem telefona. "Sukob je trajao oko dva sata i oni su se povukli na početne položaje uz teške gubitke", kazao je.

Analitičari tvrde da obje strane, u ogorčenom propagandnom ratu, nastoje preuveličati broj žrtava protivnika.

Vojska je saopćila da je u drugom sukobu u srijedu popodne u sjevernoj oblasti ubijeno dvoje pobunjenika iz Tamilskih tigrova, dok nije bilo nikakvih žrtava među vojnicima.

Predsjednik Mahinda Rajapaksa ranije je objavio državni budžet za narednu godinu. Dokumenti pokazuju da će na vojsku biti potrošeno 166,45 milijardi rupija (1,5 milijardi dolara), što predstavlja najvišu cifru u toj zemlji ikada izdvojenu za vojsku.

Tigrovi tvrde da se bore za nezavisnu državu za manjinske Tamile na sjeveru i istoku zemlje - nad kojima je Rajapaksa izgubio vlast iz ruku.

Procjenjuje se da je 5000 ljudi ubijeno od početka prošle godine u skoro svakodnevnim kopnenim i morskim sukobima, zasjedama i zračnim udarima. Broj ubijenih otkako je izbio građanski rat 1983. iznosi oko 70.000 ljudi.