Svijet
0

Vojska Šri Lanke ubila 48 tamilskih pobunjenika

FENA
Šrilankanski vojnici u utorak su artiljerijskom vatrom ubili 48 boraca Tamilskih tigrova u nizu bitaka na sjeveru otoka, saopćila je vojska, nastavljajući napade na pobunjenička uporišta.

Deset vojnika je ubijeno, a više od 30 ranjeno u borbama koje su izbile na sjeveru poluotoka Jaffna u oblastima Vavunija, Polonaruva i Manar, izjavio je vojni glasnogovornik, javio je Reuters.

Oslobodilački tigrovi tamilskog elama (LTTE) nisu bili dostupni radi komentara a analitičari tvrde kako obje strane nastoje preuveličati broj neprijateljskih žrtava u odsustvu nezavisnih izvještaja o sukobima.

"Četrdeset i osam terorista je ubijeno, a 28 ranjeno u danu teških sukoba", izjavio je glasnogovornik.

Borbe između vojske i pobunjenika LTTE-a intenzivirale su se otkako je vlada prošlog mjeseca odustala od šestogodišnjeg primirja tvrdeći da su pobunjenici koristili primirje za naoružavanje.

Ohrabrena ratnim pobjedama na istoku zemlje, gdje je zauzela velike površine pobunjeničke teritorije, vlada sada nastoji zauzeti sjeverno uporište separatističkih Tigrova i najavila je da će ih vojno poraziti.

Tigrovi, međutim, nastavljaju smrtonosne napade i podmetanja bombi kraj puteva, koje su postale sve češće i u prijestonici Colombu.

Vojska tvrdi da je ubila više od 1000 pobunjenika od januara i da su poginula 83 vojnika i 89 civila tokom istog perioda.