Svijet
0

Vojska Šri Lanke razorila bazu Tamilskih tigrova

FENA
Avioni vojske Šri Lanke u četvrtak su bombardirali i razorili pomorsku bazu Tamilskih tigrova, saopćila je vojska, dan nakon što su u žestokom okršaju pobunjenika i mornarice poginule najmanje 52 osobe.

Najnovije bombardiranje posljednje je u nizu zračnih napada kojima vlada predsjednika Mahinde Rajapakse pokušava uništiti pobunjenike i okončati 25-godišnji građanski rat u Šri Lanki, prenio je Reuters.

"Napali su specijalnu bazu za obuku pomorskih tigrova u Mulajtivu. Kažu da su je potpuno razorili", izjavio je glasnogovornik vojske general-major Udaja Nanajakara.

Tigrovi su, međutim, u izvještaju objavljenom na internetu naveli kako su spriječili pokušaj vojske da probije njihovu liniju odbrane na poluotoku Džafni i da su ubili jednog vojnika.

U izvještaju nije spomenuto bombardiranje baze.

Mornarica se u srijedu sukobila s flotom Tigrova u blizini sjeverozapadne obale i potopila 11 pobunjeničkih čamaca, uključujući i dva samoubilačka broda, saopćili su predstavnici vojske.

U okršaju je ubijeno četrdesetak pobunjenika i jedan marinac, a nestalo je 11 mornara, za koje se vjeruje da su mrtvi.

Brodovi vojne mornarice potopili su četiri pobunjenička čamca, helikopteri i avioni su uništili još pet, a samoubilački brodovi su potonuli nakon što su udarili u jedan vojni brod i oštetili ga, rekao je u srijedu Nanajakara.

Pobunjenici su saopćili da su potopili jedan vojni brod, a jedan oštetili.

Sukob je izbio u trenutku kada je više hiljada stanovnika Šri Lanke obilježavalo treću godišnjicu cunamija, koji je 2004. godine pogodio dvije trećine obale otoka i za sobom ostavio 35.000 poginulih ili nestalih.

Vojska Šri Lanke je saopćila da je tokom posljednjih sedmica ubila više stotina tamilskih pobunjenka.

Tigrovi se od 1983. godine bore za nezavisnu tamilsku državu na istoku i sjeveru Šri Lanke, a u nasilju je poginulo više od 70.000 ljudi.

Bilans žrtava u sukobima koji su buknuli u protekle dvije godine premašio je 5000.