Svijet
0

Vojska Senegala ušla u Gambiju s ciljem dovođenja na vlast izabranog predsjednika

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Adama Barrow danas je položio zakletvu kao predsjednik Gambije u susjednom Senegalu, nakon sedmica dugog političkog zastoja u zemlji uzrokovanog odbijanjem dugogodišnjeg vladara Yahya Jammeha da odstupi s vlasti, izvještava DPA.

"Ovo je dan koji narod Gambije nikada neće zaboraviti", rekao je Barrow, nakon što je položio zakletvu pred predsjednikom gambijske advokatske komore Sherifom Tambedouom, u ambasadi Gambije u glavnom gradu Senegala, Dakaru.

Barrow je obećao da će raditi na nacionalnom jedinstvu i uspostaviti vladavinu prava kroz ‘sveobuhvatne’ ustavne i zakonske reforme.

"Izgradit ćemo Gambiju na način da će biti bitnije koliko znaš od toga kakve veze posjeduješ", rekao je Barrow u svom obećanju 'da će stati u kraj desetljećima nepotizma i korupcije'.

Inauguracija je došla u trenutku političkog zastoja izazvanog odbacivanjem autokrate Jammeha da prihvati ishod predsjedničkih izbora održanih 1. decembra prošle godine.

Barrow je trebao položiti predsjedničku zakletvu u svojoj Gambiji, ali ceremonija bi nosila veliki sigurnosni rizik jer Jammeh odbija da odstupi s vlasti. On je treći po redu predsjednik Gambije od dobijanja nezavisnosti od britanske vlasti 1965. godine.

Trupe iz Senegala nedugo nakon što je Barrow položio zakletvu ušle su u Gambiju kako bi primorala dosadašnjeg predsjednika da se povuče.