Barack Obama
0

'Vojska sama ne može dovršiti rat u Afganistanu'

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da vojska sama ne može dovršiti rat u Afganistanu, dodajući da će američka "izlazna strategija" biti dijelom nove sveobuhvatne politike koju bi uskoro trebao otkriti.

Obama je u intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minuta" u općim crtama iznio reviziju američke strategije za Afganistan i Pakistan, objasnivši da će on zahtijevati veći naglasak na gospodarski razvoj Afganistana, pojačanu diplomatiju prema Pakistanu te bolju koordinaciju s međunarodnim partnerima nego što je tražio njegov prethodnik George W. Bush.

"Ne smijemo misliti da ćemo svoje probleme riješiti samo vojnim pristupom u Afganistanu", rekao je Obama. "I tražimo sveobuhvatnu strategiju. I moramo imati izlaznu strategiju", dodao je.

Obama je kritizirao Busha jer je 2003. zapovjedio invaziju na Irak, a da prije toga nije isplanirao izvlačenje američkih snaga te stoga što je dopustio da ga irački rat odvrati od Afganistana gdje su se talibani pregrupirali.

Na prvom velikom putovanju u inozemstvo otkako je preuzeo dužnost 20. januara Obama će se 3. i 4. aprila sastati s vođama NATO-a na samitu u Strasbourgu gdje će jedna od glavnih tema biti Afganistan.

Obama prebacuje pozornost SAD-a s nepopularnog rata u Iraku na Afganistan gdje je nasilje doseglo najvišu tačku otkako su vojne snage pod američkim vodstvom svrgnule talibane 2001.

Američki predsjednik je priznao da SAD i njegovi saveznici ne pobjeđuju u Afganistanu te je zapovjedio razmještanje još 17.000 vojnika, uz 38.000 koji su već tamo, prenio je Dnevnik.hr.

Obama je rekao da je "destabilizirajuća granica" između Afganistana i Pakistana velik vojni izazov jer se pretpostavlja da se talibanski vođe skrivaju na tome području i tamo planiraju napade u Afganistanu.