Nakon prijetnji iz S. Koreje
0

Vojska SAD-a i J.Koreje u pripravnosti

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejske i američke snage podigle su danas nivo pripravnosti poslije objave Sjeverne Koreje da odbacuje primirje koje je važilo na Korejskom poluostrvu punih 50 godina.

"Od danas u 7.15 sati Kombinovana američko-južnokorejska komanda podigla je pripravnost na drugi nivo", saopštilo je Ministarstvo odbrane u Seulu.

Portparol Von Te Jae rekao je da će biti pojačano nadgledanje Sjeverne Koreje, uz dodatnu moblizaciju vazduhoplovnog i vojnog osoblja.

Pjongjang je juče saopštio da napušta primirje potpisano poslije Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, i upozorio da bi mogao da pokrene vojnu akciju protiv južnog susjeda, dva dana poslije novog testiranja atomske bombe.

Ovi koraci preduzeti su nakon što je Južna Koreja odlučila da se pridruži međunarodnoj inicijativi pod vođstvom SAD za kontrolu brodova za koje se sumnja da prevoze oružje za masovno uništenje.

"Svaka neprijateljska akcija protiv naše republike, uključujući zaustavljanje i pretres naših miroljubivih brodova, suočiće se sa momentalnim i snažnim vojnim napadom", saopštila je sjevernokorejska vojska.

SAD još imaju 28 500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.