Sirija
0

Vojska preuzela kontrolu nad većinom Damaska

FENA
Sirijska vojska u ponedjeljak je preuzela kontrolu nad najvećim dijelom Damaska nakon čitave sedmice žestokih borbi s pobunjenicima koji primjenjuju gerilske taktike kako bi zadržali prijestolnicu, navode aktivisti i izvori iz sirijskog režima.

"Nažalost, režimske snage preuzele su kontrolu nad većinom prijestolnice. Još traju sukobi u Kadamu i Daraji, u južnom predgrađu Damaska", rekao je aktivista Omar za AFP.

"U Damasku ima još pripadnika Sirijske oslobodilačke armije", ali oni se sada kriju, dodao je on.

Antirežimska aktivistica Lena al-Šami je kazala da helikopteri stalno nadlijeću kvart Mazeh u zapadnom Damasku.

"Režimske snage su svuda u glavnom gradu, ali to ne znači da kontrolišu grad", rekla je Šami, dodajući da Sirijska oslobodilačka armija primjenjuje gerilsku strategiju.

Drugi aktivista, koji se predstavio kao Ahmed, kazao je za AFP da se bitka za oslobođenje nastavlja i da se još vode borbe u nekoliko dijelova grada.

Ahmed, iz dijela Damaska koji se zove Al-Midan, koji je prošle sedmice bio poprište žestokih sukoba, rekao je da je ovo prva faza i da će druga tek uslijediti.

"Većina napada na režim će tek biti izvedena", objasnio je on.

Sigurnosni izvor u Damasku izjavio je, međutim, da je većina grada ponovo pod kontrolom vladinih snaga.

"Vojska je uspjela da preuze kontrolu nad nekim oblastima silom, ali u drugim dijelovima grada još se vrše pretresi, naročito u Kfar Susi", izjavio je on, dodajući da je cilj "pronalaženje sakrivenih terorista".

Predsjednik Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman kazao je da su režimske snage preuzele kontrolu nad nekim oblastima, ali da su u nekima još prisutni pobunjenici.