Pakistan
0

Vojska okončala pobunjeničku opsadu generalštaba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vojska u Pakistanu okončala je 24-satnu pobunjeničku opsadu Generalštaba u Ravalpindiju, nedaleko od prijestolnice Islamabada.

Pripadnici specijalnih jedinica upali su u zgradu Generalštaba u zoru, oslobodivši preko 40 talaca. Četiri talibanska napadača i troje talaca su poginuli u operaciji, a jedan napadač je uhvaćen.

Šest vojnika i četiri napadača poginuli su u subotu u prvobitnom napadu na Generalštab.

Pakistanska vojska okarakterisala je svoju operaciju kao uspješnu, mada BBC-jev dopisnik u Islamabadu kaže da građani žele da znaju kako su pobunjenici uspjeli da nanesu takav udarac u samo srce vojnog establišmenta.

U subotu se grupa uniformisanih muškaraca dovezla kombijem do jako osiguranog vojnog kompleksa, napadači su zatim zauzeli položaje, otvorili vatru i bacili ručne granate.

Usljedila je žestoka oružana borba koja je trajala oko sat vremena. Predstavnik pakistanske vojske general Atar Abas rekao je da je poginulo četiri napadača i šest vojnika.

Dva napadača su uspjela da pobjegnu u jednu od zgrada i vojska je sopćila da su uzeli osoblje kompleksa kao taoce.

Vojni zvaničnici kažu da su napadači opkoljeni i da se čine svi napori da se taoci sigurno oslobode.

  • Ovo je tipična talačka situacija. Napadači traže da oslobodimo neke od njihovih ljudi, rekao je u subotu jedan pakistanski zvaničnik.

Prema vojnim navodima, talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad, do kojeg je došlo u trenutku kad se vojska priprema za novu ofanzivu protiv ekstremista oko afganistanske granice, javio je u nedjelju BBC.