Svijet
0

Vojska napreduje u ofanzivi protiv Tamilskih tigrova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U žestokoj ofanzivi protiv Tamilskih tigrova vojska Šri Lanke uspjela je da zauzme jedan grad pod kontrolom pobunjenika na strateški važnom poluotoku Jafni, kao i da bombardiranjem iz zraka uništi dva velika broda u zalivu Chundikulam.

Vojska je i s juga i sa sjevera opkolila Tamilske tigrove na uskoj teritoriji kojom je poluotok Jafna spojen s maticom, javio je Reuters.

"Vojska je danas zauzela Palaj i približava se Prolazu slonova. Vode se slabije borbe, a pobunjenici se povlače", izjavio je portparol Udaja Nanajakara.

Palaj je selo koje se nalazi na oko osam kilometara sjeverno od strateški važnog Prolaza slonova, koji pobunjenici kontroliraju od 2000. godine.

Zasada, nema podataka o žrtvama, izjavio je Nanajakara.

Ratni avioni su rano jutros bombardirali i uništili dva velika broda u laguni Chundikulam, istočno od Prolaza slonova, saopćio je portparol ratnog zrakoplovstva Janaka Nanajakara.

SChundikulam se nalazi na istočnoj obali druge, veoma uske prevlake koja poluotok Jafnu spaja s glavnim otokom.

Najnovijom ofanzivom, vojska Šri Lanke postigla je veći napredak u borbi protiv pobunjenika nego ikada u proteklih 25 godina, koliko traje jedan od najdužih azijskih sukoba.

Prošle sedmice vojska je zauzela političku prijestolnicu pobunjenika Kilinoši, podsjetila je britanska novinska agencija.