Svijet
0

Vojska će tražiti smrtnu kaznu za napadače na sad 11. septembra 2001.

FENA
Američka vojska u ponedjeljak će podnijeti tužbe protiv navodnog organizatora napada 11. septembra i pet ostalih zatočenika iz Guantanama i tražiti njihovo pogubljenje ako budu osuđeni, saopćili su zvaničnici angažirani u procesu.

Optužbe protiv bivšeg šefa operacija Al-Qaide šejha Khalida Mohammeda i peterice ostalih bit će objavljene u 11 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom) na konferenciji za novinare u Pentagonu. To će biti prve optužbe ratnog suda u Guantanamu u kojima se navodi direktna umiješanost i prve koje uključuju smrtnu kaznu, javio je Reuters.

Tužioci će poslati kazne Pentagonovoj izaslanici koja nadzire suđenja u Guantanamu, Susan Crawford, čije je odobrenje potrebno prije nego što se bilo kakvo suđenje može nastaviti.

Mohammed je izjavio istražiteljima kako je isplanirao svaki detalj napada od 11. septembra, ali bi se to priznanje moglo pokazati problematičnim jer je CIA priznala da ga je tokom ispitivanja podvrgavala tehnici utapanja poznatoj kao "ispiranje vodom" .

Takvo postupanje širom svijeta smatra se mučenjem a sudska pravila Guantanama zabranjuju korištenje dokaza izvučenih mučenjem, kao što se navodi i u međunarodnom sporazumu koje su potpisale Sjedinjene Države.

Mohammed je jedan od 15 "visoko cijenjenih" zatvorenika iz Al-Qaide ranije držanih u pritvoru CIA-e i kasnije poslanih u Guantanamo, od kojih većina 2006.

Američka vojska počela je slati zatvortenike u Guantanamo u januaru 2002. i nada se da će ih eventualno osuditi 80 od 275 koji su ostali tamo.