Svijet
0

Vojnik dobio 100 godina zatvora za silovanje i ubistvo iračke djevojčice

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki vojnik jučer je osuđen na 100 godina zatvora za grupno silovanje i ubistvo iračke djevojčice te ubijanje njene cjelokupne porodice.

Cortez se ove sedmice izjasnio krivim po četiri tačke optužbe za djela ubistva, silovanja i zavjere za silovanje, u slučaju koji se smatra jednim od najgorih zločina koji su predstavnici američke vojske počinili u Iraku.

U svom priznanju krivice, Cortez je izjavio da je sa tri druga vojnika iz 101. zrakoplovne divizije silovao i ubio 14-godišnju Abeer Qassim al-Janabi. Djevojčica, njeni roditelji i mlađa sestra su također ubijeni.

Cortez je na suđenju zaplakao i tražio oproštenje za silovanja i ubistva koja su se desila prošle godine, navodeći da ne može objasniti zašto je učestvovao u tome.

„Nemam odgovor“, izjavio je Cortez sudiji. „Ne znam zašto. Volio bih da nisam. Ubijeno je četvero nevinih osoba. Želim se izviniti za svu bol i patnju koju sam nanio porodici al-Janabi“.

Vojni sudac koji je saslušao slučaj, pukovnik Stephen R. Henley osudio je Corteza na doživotni zatvor bez mogućnosti prijevremenog puštanja, što je najveća moguća kazna koju je mogao dodjeliti.

Po vojnim zakonima, optuženi dobiva manju kaznu ako ne prekrši uslove dogovora o priznanju krivnje, prema kojem se od Corteza zahtijeva da svjedoči protiv ostalih optuženika u ovom slučaju.