Demonstracije u Gvineji
0

VIDEO / Vojnici silovali žene na stadionu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pripadnici snaga sigurnosti su u ponedjeljak tokom gušenja demonstracija opozicije silovali žene na stadionu u Conacryju, zatim u kasarnama i policijskim stanicama, izjavio je u utorak jedan zvaničnik organizacije za ljudska prava.
  • Silovanja su počela na stadionu. Vojnici su silovali žene, izjavio je Mamadi Kaba, predsjednik gvinejskog ogranka Afričke borbe za zaštitu ljudskih prava (Raddho), nevladine organizacije sa sjedištem u Dakaru, javio je AFP.

Deseci hiljada osoba koji su protiv hunte okupili su se na najvećem stadionu u glavnom gradu prije nego što su sigurnosne snage zapucale na njih i ubile više desetaka osoba.

  • Imamo zabrinjavajuće informacije o ženama zatvorenim u vojnim kampovima i policijskim stanicama koje su silovene, izjavio je on za AFP. Dodao je da su ubijanja nastavljena u utorak.

  • Strah vlada danas u Gvineji. To je bilo obično okupljanje. Niko nije mogao ni zamisliti da će biti nasilja. Vojnici su poručili da neće prihvatiti suprotstavljanje, kazao je on.

  • Puno ranjenih je podleglo, bolnica je bez sredstava. Ranjeni ne mogu dobiti medicinsku njegu, kazao je on.

Zvaničnik jedne međunarodne humanitarne organizacije, koji je želio da ostane anoniman, ocijenio je da je "skoro 300 osoba došlo u bolnicu u šoku ili s ranama, kontuzijama, tragovima od udaraca palicom, neki i s ranama od metaka".