Teror u Indoneziji
0

Vojnici seljanima palili genitalije, gušili ih i udarali

SRNA
Indonezija je danas priznala da su mučenja seljana na Papui i koja su prikazana na videosnimku objavljenom na internetu, vršili pripadnici vojske.

Indonezijski ministar za bezbjednost Djoko Suyanto rekao je da su postupci vojnika pretjerani i neprofesionalni i da će odgovorni biti kažnjeni.

Na snimku koji je objavljen na internet stranici <a class="text-vijesti hover:underline" href="http://video.ahrchk.net/AHRC-VID-012-2010-Indonesia.html">"Azijske komisije za ljudska prava"</a>, čije je sjedište u Hong Kongu, vide se dvojica vojnika kako šutiraju i zlostavljaju domoroce na Papui.

Vojnici su ispitivali seljane, optužujući ih za povezanost sa pobunjeničkim grupama i separatistima.

U drugom dijelu videosnimka prikazan je muškarac koji je vezan i kojeg muči grupa ljudi.

Jedan od njih drži nož kod žrtvinog lica i vrata dok ga neprestano udara i ispituje. Na videosnimku vidi se da muškarcu pale genitalije zapaljenim štapom.

Preostali dio snimka nije emitovan, jer je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na internet stranici, veoma uznemiravajući.
Sujanto je istakao da su vojnici imali razlog da vjeruju da su uhapšeni seljaci opasni jer su kod njih, između ostalog, pronašli i naoružanje.

Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da su mučeni seljani bili farmeri.

Na Papui je stacioniran veliki broj indonezijskih vojnika jer su, kako navodi vlada, potrebni da se održi bezbjednost u toj provinciji zbog prisustva separatističkih grupa.