Svijet
0

Vojnici RAF-a u uniformama "trpe uvrede i poniženja" u javnosti

FENA
Vojnom osoblju u bazi u istočnoj Engleskoj rečeno je da ne nosi uniforme u javnosti, s obzirom na uvrede i poniženja koja trpe zbog britanske prisutnosti u Iraku i Afganistanu.

Britanski sekretar za odbranu Des Browne je naredio da se provede istraga nakon što je zapovjednik britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) u Witteringu naložio svom osoblju da obuku civilna odjela kada posjećuju obližnji grad Peterborough.

"Moramo braniti pravo našeg osoblja da nosi uniforme u javnosti", izjavio je on i dodao kako je prava šteta da pojedinci ne poštuju vojnike koji se svakodnevno bore za dobrobit nacije, prenio je Reuters.

Policija s Cambridgea je saopćila da nema nikakvih izvještaja o maltretiranju osoblja RAF-a, ali da će ako ih bude bilo, istražiti cijelu stvar i tretirati je kao remećenje javnog reda.

U ministasrtvu odbrane kažu, prenosi radio BBC, da RAF maltretira "mala grupa ljudi" i kako se nadaju da će zabrana nošenja uniformi uskoro biti skinuta.

Izvještaji o vrijeđanju i maltretiranju vojnog osoblja dospjeli su u žižu pošto je premijer Gordon Brown pokušao da kod Britanaca probudi veće poštovanje prema njihovim vojnicima koji su se vratili iz Iraka i Afganistana.

Britanski vojnici su 70-tih godina prošlog stoljeća prestali nositi uniforme u javnosti iz straha od napada Irske republikanske armije (IRA).

"Šta god da ljudi misle o pojedinim vojnim operacijama, ipak treba prepozanti hrabrost i profesionalizam naših vojnika", naglasio je zapovjednik RAF-a sir Glenn Torpy.

Vojna baza u Witteringu je najstarija baza RAF-a. S nje su polijetali avioni koji su u Prvome svjetskom ratu napadali njemačke leteće nosače aviona "Cepelin".