Južna Koreja
0

Vojnici i funkcioneri raščišćavaju snijeg

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade funkcionera i vojnika mobilisovano je danas u Južnoj Koreji na raščišćavanju nakon što je u provinciji Gangvon, na sjeveroistoku zemlje, pala rekordna količina snijega, saopštili su zvaničnici.

Planinske oblasti u blizini Samcheoka registrovale su upetak i subotum 11. i 12. februara, visinu snježnog pokrivača od jedan metar, što je najviše snježnih padavina od 1911. godine.

U gradu Gangneung, koji se nalazi u blizini grada Shjeongchanga, kandidata za Zimske olimpijske igre 2018. godine, samo u petak 11. februara registrovano je 77,7 centimetra snijega.

Danas se u Pjeonchangu očekuje ekipa Međunarodnog Olimpijskog komiteta koja bi trebalo da obiđe grad koji se kandidovao za ZOI.

Snijeg je juče prestao da pada, ali meteorolozi večeras očekuju nove padavine koje bi mogle formirati dodatni snježni pokrivač od 50 centimetara.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 9.800 vojnika uključeno na raščišćavanju snijega, a uključeni su i helikopteri koji bi trebalo da dopreme hranu izolovanim selima.

Snježna oluja blokirala je stotine vozila, a pričinila je i štetu poljoprivrednom zemljištu.
Prema prvim procjenama, pričinjena je šteta od 4,8 milijardi vona (4,3 miliona dolara).